Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dan 7, 15-27, Lk 21, 34-36

Pretekári maximálne znižujú váhu svojho naradia, aby dosiahli čím väčší výkon.

Vidno to u cyklistov, lyžiarov (najmä skialpinistov), vytrvalcov (ultraľahké topánky)... Napríklad Eddy Merckx, viacnásobný víťaz Tour de France, svoju všestrannosť dokázal aj svetovým rekordom v hodinovke (49.431 km), ktorý dosiahol 21.10.1972, a ktorý vydržal až do roku 2000, mal bicykel vážiaci 7,5 kg. Teraz sú ešte ľahšie.

Je to prirodzené. Dáme si na seba batoh, vidíme ako to zaťaží.

V dnešnom evanjeliu sme počuli: Dávajte si pozor, aby vaše srdcia neoťaželi obžerstvom, opilstvom a starosťami o tento život...

V čom nás zaťaží obžerstvo? Jedna pani hovorí: Mám zodraté oba bedrové kĺby. Lekár mi povedal: Kto vás bude operovať pri takej váhe?! A nielen v tom nás zaťažuje tento jeden z hlavných hriechov.

V čom opilstvo? Treba o tom hovoriť? To je tak evidentné. Predsa jeden príklad za všetky: Živnostník v pohodovej rodine. Štyri veľmi úspešné detí, dobrá manželka. Na svadbe jednej dcéry si vypil, začal žiarliť, pobil sa tam. Začalo to ísť dole vodou. Nevenoval sa práci, stratil priateľov , dostal sa na liečenie, nedal si povedať ani potom, už nie je medzi nami...

Starosťami – Je potrebné starať sa o rodinu, prácu – viď príbeh vyššie. Prestanem sa starať o prácu, rodinu, zdravie... ako to dopadne? Ale tu ide asi o inú starosť o tento život. Prílišné zahrabanie sa do veci tohto sveta. Asi starosť o materiálne veci natoľko, že nestačíme sa venovať duchovným veciam a svojim blízkym.

Iné je starať sa a iné je robiť si starosti! Jedna pani sa sťažuje, že nemôže spať, kým deti nedôjdu domov. To je samozrejme, ale keď jej deti majú do päťdesiatky a ona ich chce stále držať za ručičku, to sú zbytočné starosti. Znervózňuje seba i deti. Nechcel som je pripomenúť vek, ale povedal som jej: A keď sa pominiete, kto sa bude o nich starať? Čo mala povedať? Iba: Máte pravdu.

Domnievam sa, že je potrebné nechať niečo aj na Nebeského otca. On sa už postará. A on má starosť o všetkých aj o každého jedného z nás!

Takže zhadzujme zbytočné starosti.

Turzovka, 2.12.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.