Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 11, 10 – 12, 14, Mt 12,1-8

Niekde som čítal príslovie: Aká nedeľa taká smrť!

Možno ste ho nik nepočuli, lebo nezľudovelo - takže  to vlastne príslovie nie je?! Je totiž dosť zložité a „zbožné“ (a myslím poľské).

Ako prežíva sviatočný deň (sabat) P. Ježiš? Ako sme počuli je na ceste, pracujú pre iných tým, že ohlasujú Božie kráľovstvo. Farizeji mu vyčítajú: „Pozri, tvoji učeníci robia, čo neslobodno robiť v sobotu.“ Nevyčítajú trhanie klasom z cudzieho pozemku – orientálna pohostinnosť to dovoľovala, ale že to robia v sobotu – sviatočný deň.

Neodzrkadlilo sa to aj pri Ježišovej smrti? Ježiš zomiera pre ľud. Má tam aj farizejov, ktorí ho podkušiavajú: Ak si Boží Syn zostúp z kríža (Mt 27,40). Tak ako ho pokúšali často kvôli sobote.

Rovnako dopadli aj apoštolovia. Obetovali sa pre spásu iných, boli prenasledovaní a mnohí umučení.

Viem, že to je málo prirovnaní pre skúšku správnosti príslovia: Aká nedeľa taká smrť! Skúsme ho však aplikovať na seba. Iba človek totiž dokáže svätiť. A práve svätenie nedele (sviatkov) môže zjednocovať rodinu, vytvárať v nej dobrú atmosféru a tým dobré, trvalé vzťahy.

Ako prežívame nedeľu? Ak ju prežívame v rodine, tá sa utužuje. Rodina nás nenechá a zomrieme v jej kruhu. Ak však rodina nesvätí, jeden ide za prácou, iný športom, zábavou..., nenájdu si čas aby s nami trávili posledné chvíle života s chorým a umierajúcim. V takej rodine chýba cit spolupatričnosti.

Ak svätíme nedeľu s Bohom a v kostole, budeme zaopatrení, budeme pod ochranou Božou. Sviatočný deň je tu pre človeka.

U Ježiša je v popredí vždy človek. Ježiš je tu pre človeka.

Aj svätenie nedele je nielen na oslavu Boha, ale aj pre dobro človeka

 Podvysoká, 21.7.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.