Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

18. stretnutie. Štvrtok: 22. december Priamy a počúvajúci Samuel  „Tu som, Pane volal si ma!" 

Úvod do sv. omše:

Bratia a sestry, dievčatá a chlapci!

Hovorili sme včera o Alžbete, ktorá sa tešila z radosti iných. Skúšali ste niekoho potešiť? Zažili ste radosť z toho, že ste niekoho potešili? Ak nie, je to škoda. Oľutujme svoje sebectvo. 

Príhovor:

Hrdinka z minulého dňa Alžbeta, prežívala veľkú radosť z toho, že Boh sa stará o ňu, jej manžela Zachariáša i syna Jána. Potom sa tešila s Pannou Máriou.

Alžbeta o narodenie syna prosila Boha dlhý čas a bola vyslyšaná podobne ako Anna, matka Samuela. Jej príbeh môžeme spoznať z prvého čítania: „O tohoto chlapčeka som prosila a Pán splnil moju prosbu, ktorú som mu predkladala. Nuž aj ja som ho venovala Pánovi. Po všetky dni, kým len bude, nech je zasvätený Pánovi'." (1 Sam 1, 27 - 28).

Dnešný hrdina Samuel je chlapec, ktorého si vymodlila mama Anna a celkom bol oddaný Bohu a Boh formoval jeho život.

Samuel miloval Boha celý život a bol mu verný Snažil sa počúvať jeho hlas a robiť všetko v zhode s Božími príkazmi, ktoré dostal a plnil všetky úlohy, ktoré mu Boh dal. Samuel bol človek priamy.

Vlastnosť: Priamosť - človek, ktorý je úprimný, čestný a otvorený Bohu a ľuďom.

Citát:

  • 1 Sam 1,27 - 28: „O tohoto chlapčeka som prosila a Pán splnil moju prosbu, ktorú som mu predkladala. Nuž aj ja som ho venovala Pánovi. Po všetky dni, kým len bude, nech je zasvätený Pánovi!"
  • 1 Sam 3, 1 - 19: Samuel a Božie volanie.

Hŕstka informácií

Samuelova mama Anna zasvätila Samuela Pánovi. Dostal sa do starostlivosti Héliho. V tom čase sa Boh málokedy prihováral svojim kňazom a prorokom. Jedného dňa spal Héli na svojom mieste a Samuel v Pánovom príbytku, kde sa nachádzala Pánova archa. Samuel počul svoje meno. Počul, že ho niekto volá, a preto predstúpil pred Héliho sa hovoril: „Tu som, Pane volal si ma!" On odvetil: „Nevolal som, spi ďalej!" Situácia sa zopakovala a Samuel opäť prišiel k Hélimu so slovami: „Tu som, volal si ma." Héli pochopil, že ho volá Boh, a preto mu poradil, aby na hlas odpovedal týmito slovami: „Hovor, Pane, tvoj sluha počúva!" Situácia sa naozaj zopakovala a Samuel sa držal Héliho rady.

 Samuel sa vtedy dozvedel, čo sa stane s Héliho rodinou. Nebolo to dobré proroctvo, pretože hovorilo o Božom treste za skutky, ktoré urobili Héliho synovia a on ich za ne nenapomínal. Samuel spal do rána a ráno otvoril Pánov chrám. Héli si ho ihneď zavolal a chcel vedieť, čo mu povedal Pán. Samuel sa zdráhal prezradiť proroctvo, ale Héli nástojil. Keď sa dozvedel, čo čaká jeho rodinu, prijal to a hovoril: „Je Pán. Nech urobí, čo uzná za dobré!" Samuel rástol a Pán bol s ním.

Ľudia videli, že Boh si obľúbil Samuelovu priamosť a Boh bol s ním. 

Zhrnutie:

  • Mladý Samuel odpovedal zakaždým, keď ho Boh oslovil jeho menom.

Boh sa prihováral Samuelovi, on všetko počúval a zapisoval do svojho srdca. Vďaka tejto jeho pozornosti na Boží hlas sa rozvíjala jeho priamosť. 

Zvýrazniť skutočnosť, že od nás záleží, čo púšťame do svojich sŕdc a čo sa v nich zapisujeme ako v zošite. Ak počúvame Boha, naše srdce bude čoraz krajšie, pretože Boh píše v ľudskom srdci peknými písmenami. Ak však počúvame pokušenia diabla, zatvárame sa pred Bohom a odúčame svoje srdce priamosti. 

Úloha pre deti

Odporúčať deťom, aby denne našli čas (po sv. omši, po sv. prijímaní) zopakovali slová Samuela: „Hovor, Pane, tvoj sluha počúva“. 

Modlíme sa:

Bratia a sestry, dievčatá a chlapci, spolu s Pannou Máriou velebme Boha, ktorý nám urobil veľké veci a prosme ho. 

  1. Bože, pomáhaj svätej Cirkvi,

aby vzrastala v milosti a svetu ponúkala nádej. 

  1. Bože, pomáhaj kresťanom vykoreniť zo svojich sŕdc

pýchu a sebectvo, a tak pripraviť cestu Kristovi. 

  1. Otče, dožič všetkým počatým deťom

narodiť sa v milujúcich rodinách. 

  1. Bože, po vzore Samuela veď nás

k vďačnosti za prijaté dobrodenia. 

  1. Otče, pomáhaj nám ako Samuelovi,

počúvať a plniť tvoju vôľu. 

      6. Bože, daj silu našim rodičom a predstaveným

napomínať nás a nám ochotu počúvať. 

Všemohúci a večný Bože,

ty chceš všetkých spasiť a nikoho nechceš zatratiť.

Nech ti naše prosby prednesie Panna Mária, ktorej jedinej si udelil výsadu,

že sa stala matkou tvojho Syna.

Lebo on žije a kraľuje na veky vekov.

Turzovka, 22.12.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.