Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 31,31-34, Žid 5,7-9, Jn 12,20-33

Minulé sme zakončili sedem hlavných hriechov.

Videli ste, že kto im podľahol konal nezodpovedne.

Práve o zodpovednosti budeme dnes hovoriť.

Nezarmútili ste rodičov ako ja s bratom? Boli majstrovstva sveta v hokeji, ale vtedy to bola úplne iná generácia hokejistov (Nedomanský, Macháč, bratia Holikovci, Bubník, ktorý hral aj futbal, brankár Mikoláš...) Mama nám ráno určila prácu, keď prídeme zo školy. Mali sme vyčistiť maštaľ, nanosiť vodu pre dobytok... My sme do chlieva len tak vbehli, skoro nič neurobili a bežali hrať hokej. Nemohli sme si predsa nechať ujsť „majstrovstva sveta“ a bezo mňa a brata by to nebolo ono. Keď sme hrali spolu vždy sme vyhrali. Viete si predstaviť aká bola z nás mama smutná – doteraz si to pamätám.

Boli sme nezodpovední! Spôsobili sme smútok.

Dnes sme v evanjeliu počuli: A ja, až budem vyzdvihnutý od zeme, všetkých pritiahnem k sebe.“ Čo to znamená? Ježiš ostal verný svojmu poslaniu až na smrť na kríži. Zodpovedne si plnil svoje poslanie. A nemal to ľahké. Sám to vyjadril: Teraz je moja duša vzrušená. Čo mám povedať? Otče, zachráň ma pred touto hodinou? Veď práve pre túto hodinu som prišiel. Otče, osláv svoje meno!“ Ježiš napriek očakávanému utrpeniu splnil svoje poslanie.

Spoľahlivosť na život a smrť.

Neskôr po týchto „majstrovstvách sveta“, to som bol myslím už gymnazista, som čítal článok s nadpisom: Zoskok bez padáka. Nejaký Kanaďan zoskočil z lietadla bez padáka. Tak to si ani nepredstavujme. Mohol to prežiť? Predstavte si, že prežil! Ako? Bol dohodnutý s kamarátom, že skočí za nim a dá mu padák. Mali to tak vyrátané, že kamarát čo skočil za nim mal väčšiu zaťaž, dobehol ho a dal mu padák.

Dalo sa spoľahnúť na kamaráta?

Spomenul som si na to keď som na internete videl podobnú situáciu. Viď príloha.

Nespoľahlivá Katarína.

Večer hovorí mama pred oteckom: Neviem ako to zvládnem zajtra. Aj som volala starej mame, aby prišla, ale nemôže dôjsť, lebo ide na lekárske vyšetrenie. Dovolenku si nemôžem zobrať a Adamka nemôžem dať do škôlky, lebo zajtra majú zatvorené, prasklo im potrubie, opravujú ho.

Počuje to Katka a povie: Mama, na mňa sa môžeš spoľahnúť, ja sa o bračeka postarám. Otec: Samozrejme, už si veľká.

Ráno mama odišla do prace, dala inštrukcie dcére. Tu máte raňajky, keď sa Adamko zobudí, tak mu prihrej čaj. Dávaj na všetko pozor!

Ako odišla mama do práce, Katka hneď zapla PC aby sa priateľke pochválila, že je sama doma. Tá však nebola na facebooku. Dala preto hriať vodu na čaj. Tu jej napadlo. Veď môžem za kamarátkou skočiť, býva neďaleko. Kamarátke sa hneď chváli. Som doma sama! Ona: To je toho, pozri, ja šijem bábike šaty. Katarína keď videla ten šijací detský stroj, čo mala kamarátka a tie strihy, tak musela uznať, že to niečo je! Veru sa tam zdržala. Povedala si: Adamko ešte spí.

Mama bola v robote nespokojná. Stále myslela čo doma. Niektoré kolegyne jej hovorili: A veď dcérka je už veľká, ona to zvládne. Jedna jej hovorí: Ja to tu za teba potiahnem, skoč sa pozrieť domov. Vieš, deti sú deti!

Mama prišla domov. Vidí, že je otvorené, lenže keď príde do chodby, hrôzou strnie. Niečo smrdí. Príde do kuchyne. Hrniec je už skoro žeravý, voda vyvrela a zahasila plyn – ten smrdel. Rýchlo vypne plyn – ešte dobre, že niečo nezapla, lebo iskra by spôsobila výbuch. Z detskej izby počuje plač – Adamko bol už hore. Mama hľadá Katku. Mysľou jej prebiehajú rôzne scenáre. Neprepadol ju niekto? Neuniesol? Kde je. Adamka zabalí len tak do deky, zoberie na ruky a beží k susedom. Tam Katka. Vedy si uvedomí, že je zlé. Ako idú domov, mama jej povie: Kata, na teba sa nedá spoľahnúť.

Katarína si uvedomí, že takto jej mama ešte nikdy nepovedala. Uvedomila si však, že si to zaslúži, lebo sa správala veľmi nezodpovedne a nedalo sa na ňu spoľahnúť.

Dá sa spoľahnúť na nás? Napríklad poviete idem sa učiť. Učíte sa?

 Modlíme sa:

Bratia a sestry, dievčatá a chlapci, Ježiš Kristus je darcom večnej záchrany pre všetkých, ktorí ho nasledujú. Modlime sa, aby sa s ním na veľkú noc stretli všetci členovia Cirkvi a aby v ňom spoznali pôvodcu všetkého dobra.

(Volajme: Vykupiteľ, vyslyš naše prosby.)

  1. Pane Ježišu, chválime ťa a prosíme, posilňuj nášho biskupa Tomáša, aby sa staral o všetkých v našej diecéze.
  1. Náš Pán a Učiteľ, pomáhaj všetkým,ktorí sa pripravujú na prijatie sviatosti zmierenia,prvého svätého prijímania a birmovky.
  1. Kráľ národov, pomáhaj cez dobrých ľudí, i nás deti,hladujúcim, chorým, bezdomovcom a odmietaným deťom.
  1. Božský Záchranca, pomáhaj našim deťom,aby sa učili zodpovednosti a plnili si povinnosti.
  1. Pane Ježišu, daj, aby lekári zodpovedne ošetrovali chorých podľa príkladu Krista, ktorý uzdravoval so súcitom a s láskou.
  1. Pane, daj, aby sme boli zodpovední v dodržiavaní sľubov,aby sa na nás mohli iní spoľahnúť.
  1. Bože, pomáhaj našim deťom, aby sa na nichrodičia mohli vo všetkom spoľahnúť

Pane Ježišu, náš Pán a Kráľ, ty sám si nám ukázal, čo musí predchádzať nášmu víťazstvu;

daj nám vytrvalosť na životnej ceste a silu vždy znovu sa rozhodovať pre teba, nášho Pána.

Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

Turzovka, 18.3.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.