Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Sir 2, 1-13, Mk 9, 30-37 

Chvála múdrosti – tak by sme mohli definovať Knihu Sirachovcovu, z ktorej si čítame na pokračovanie.

Zdôrazňuje potrebu „byť múdrym“.

Lenže, buď múdry, keď veľa raz robíme hlúpo. A to často dosť nečakane. Prvé čítanie nám dáva aj recept: ...primkni sa k Bohu a nepusti sa ho, aby si bol múdry v svojom živote.

Apoštoli boli primknutí pri Ježišovi a predsa konali veľmi hlúpo. Pán hovorí: Syn človeka bude vydaný do rúk ľudí a zabijú ho a apoštoli sa cestou medzi sebou hádali, kto z nich je väčší. Veľmi hlúpy postoj.

Čo pomôže k múdrosti?

Najskôr sa analyzujme:

Často narážame na problémy, ktorých riešenie nie je jednoduché. Napr. spoznať, kedy šetrnosť prechádza do skúposti. Kedy je únikom od vôle Božej (teda múdrosti) samota a kedy spoločnosť. Problém je rozlíšiť či je pohnútkou činnosti dobrá horlivosť, alebo je to dobre zamaskovaná ctižiadosť, či sa modliť, alebo je vtedy potrebné niečo robiť, či niečo slúži iba našim záľubám a či to skutočne potrebujeme pre rodinu...

Kto chce splniť Bohom určenú úlohu, musí hádam denne riešiť všelijaké dilemy. K tomu nestačí iba vládať. Treba to aj vedieť. Preto sa hovorí v Písme: "Lepšia je múdrosť ako udatnosť (Kaz 9,16).

Čo je však podľa nás múdrosť? Položme si otázku: Čo múdre som videl na iných? Možno si spomenieme na to ako niekto šikovne prišiel k peniazom, získal dedičstvo, ako sa z niečoho vysekal...

Je to múdrosť? Takto múdry je každý pre seba. Aj malé dieťa si vie vydupať, či „vyplakať“ svoje! To nie je múdrosť, to je sebectvo! Takže skoro môžeme povedať, že múdre je to, čo nie je sebecké. A tu už prichádzame k tomu čo sv. Pavol nazýva bláznovstvo (pozri 1. Kor 1,18-21).

Áno, sv. Pavol považuje za múdrosť niečo iné ako si predstavujeme my. Porovnajme čo o tom píše ďalej: Nech nik neklame sám seba! Ak si niekto z vás myslí, že je v tomto veku múdry, nech sa stane bláznom, aby bol múdry.

Lebo múdrosť tohoto sveta je pred Bohom bláznovstvom. Veď je napísané: "On chytá múdrych v ich chytráctve"  (1. Kor 3, 18-19).

Zdá sa, že ozaj múdrym je ten, čo si nenamýšľa, že je múdry.

Ťažko je žiť s malými duševnými schopnosťami. Najhoršie je, ak je niekto natoľko obmedzený, že ani nespozoruje svoju vlastnú obmedzenosť. Trúfalo chce dokázať prevahu nad ostatnými. A keď rozum nestačí, siaha po iných prostriedkoch. To je pole pre intrigy a násilie. Príkladom môže byť ukameňovanie sv. Štefana. Ti, čo neboli schopní odolávať jeho múdrosti (Sk 6,10), argumentovali skalami.

Akonáhle s napríklad rozčúlime, chýba nám múdrosť.

Menej schopný človek má menšie šance správne riešiť dilemy ktoré sme spomínali na začiatku. A ako každý chudobný podlieha hlavne závisti. Ale môže sa aj falošne pokorne utiahnuť, neodvážiť sa na žiadané úlohy. Mal by sa však riadiť radou sv. Jakuba: „Ak  niekomu z vás chýba múdrosť, nech prosí od Boha, ktorý dáva všetkým štedro a bez výčitky, a dostane ju. Ale nech prosí s vierou a bez pochybovania“ (Jak 10,19). Pánovo uistenie, že nám „bude dané v tej chvíli“ (Mt 10,19), istotne nemá byť podporovanie pohodlnosti. Platí v situáciách, ktoré bez našej viny presahujú naše schopnosti.

    V Knihe prísloví sa hovorí: „U tých, ktorí si dajú poradiť, je múdrosť.  (Prísl 13,10). K tomu však treba kus pokory, ktorú potrebujú všetci rovnako. Azda ešte viac tí schopnejší.

Nebezpečenstvo vysokého IQ a rozsiahlych vedomostí je hlavne v pýche, namyslenosti, nadradenosti a pohŕdaní. „Beda tým, ktorí sú vo vlastných očiach múdri a sami pred sebou rozumní! ( Iz 5, 21)

Môžeme rozvíjať duševné schopnosti?

Duševné schopnosti človek môže a má rozvíjať, ale iba v rámci geneticky daného limitu. Irónia  je v tom, že vysoké IQ umožňuje síce poznanie vysokého stupňa, málokomu však stačí na spoznanie tej najsamozrejmejšej a do očú  bijúcej pravdy, že totiž vlastníkom a darcom všetkej inteligencie je Boh. Pred jeho inteligenciou sme všetci rovnako úbohí.  IQ 70, 100, 140 sa z nášho hľadiska zdá veľmi rozdielny, ale voči nemu je to zanedbateľný rozdiel. Asi ako voči slnku výškový rozdiel pár sto metrov. Pocit nadradenosti schopnejších voči menej schopným nie je oprávnený, a predsa sa často vyskytuje v najrôznejších podobách.

Turzovka, 21.2.2017 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.