Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Obžerstvom sa prehrešuje ten, kto sa nevie zdržať jedla alebo pitia, keď je to výslovne zakázané.

Nenásytník sa nevie prispôsobiť pravidlám slušnosti a dobrým zvykom spoločnosti.

Nestriedmy je každý, kto sa jedlom a pitím oslabuje.

Jedlom a pitím kompenzujeme nepríjemné vnútorné pocity, ktoré sme získali v detstve, keď nás jedlom uspokojovali.

Tretie pravidlo striedmosti:

Je pre tých, ktorí sa usilujú o väčšiu dokonalosť. Duchovní spisovatelia pokladajú za nestriedmosť i vyberavosti v jedle, vyhľadávanie drahých pokrmov a pochúťok.

Aký dôvod uvádzajú?

Vyberanosť oslabuje vôľu a tým odolnosť znášať ťažkosti života. Živí sa zmyselnosť. Skúsenosť denného života potvrdzuje, že sú zle vybavení do života tí, čo sa v detstve neodnaučili vyberavosti a maškrtnosti. Z toho teda vyplýva, že táto tretia zásada platí pre každého.

Väčšina ľudí môže mať dojem, že sa im siaha na právo prilepšiť si a pochutnať si za svoje vlastné peniaze.

Toto právo sa nikomu nemôže upierať. Jeme totiž nielen preto, aby sme sa udržali pri živote, ale aby sme sa aj dobre cítili, aby sme boli aj spokojní. Jedine človek dokáže z prijímania potravy urobiť stolovanie.

Zážitok stolovania

Počas účinkovania v Detve som poobede prišiel do rodiny. V obývačke mali prestretý pekný obrus, na ňom pekné taniere, obrúsky... Ospravedlnil som sa. Domnieval som sa, že sú už poobede. Pýtal som sa čo slávia. Domáca pani: Manžel hrá futbal dnes doma, majú taktickú poradu, príde o pol hodiny. Budeme spolu obedovať, aby sme si ho s deťmi užili. Veľmi ma to povzbudilo. Keď túto rodinu občas zbadám na sociálnych sieťach, vidím, že aj po dlhých rokoch sú súdržní.

Zážitok stolovania je pre rodinu potrebný.

Možno týmto ospravedlniť zbytočné a prehnané výdavky?

Samozrejme, že áno. Len pozor na výdavky, ktoré dávame na zbytočné hostiny, keď tretina ľudstva trpí podvýživou a priamo hladuje. Preto je potrebné myslieť aj na chudobných, vedieť sa podeliť! Je aj potrebné postiť sa a z odopretého dávať tým, ktorí to viac potrebujú. A samozrejme stolovať tak, aby sme potraviny nevyhadzovali.

V knihe Doctrina patrorum sa hovorí o jednom pustovníkovi, ktorý pri návšteve spolubratov vždy vypil víno, keď mu naliali. Robil to kvôli spoločenstvu. Koľko pohárov vína vypil, toľko dní sa potom tvrdo postil. Neskôr ho už radšej nenúkali.

O tom viac nabudúce.

Nabudúce: Štvrté pravidlo striedmosti




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.