Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 8, 6-13. 20-22, Mk 8, 22-26 

Pred  rokmi som čítal, ako francúzski odborníci vyliečili slepého od narodenia.

Prekvapujúce bolo, že po vyliečení sa ťažšie orientoval a napríklad skoro vystúpil z balkóna na ulicu (nezvyk na priestorové videnie). Pamätám si takýto detail: Dlhší čas sa vôbec netešil z uzdravenia (čo nás vidiacich prekvapuje). Až pri jednom výlete pod Alpami videl žltý kvet, dlho sa naň pozeral a povedal: Pre túto krásu sa oplatí vidieť (čo bolo pre odborníkov prekvapením, lebo takýto ľudia nemajú radi žltú farbu).

Možno si pamätáte, v piatok sme čítali: V tej chvíli sa mu otvorili uši a rozviazal spútaný jazyk a správne rozprával. Pán Ježiš urobil zázrak - dva jednom. Ak niekto získa sluch, nemôže hneď správne rozprávať. Ak ide o dospelého, tak sa to už takmer ani nenaučí.

Dnes bolo niečo obdobné. Ježiš vzal slepca za ruku, vyviedol ho za dedinu, poslinil mu oči, vložil naňho ruky a opýtal sa ho: „Vidíš niečo?“ Ten sa pozrel a povedal: „Vidím ľudí; zdá sa mi, akoby stromy chodili.“

Potom mu znova položil ruky na oči. Tu začal vidieť i celkom ozdravel a všetko videl zreteľne. Tu Pán Ježiš uzdravuje na etapy. Do pár okamihov vtesnal dlhý proces uzdravenia, či správneho videnia. 

Pozastavme sa pri tomto: I poslal ho domov so slovami: „Ale do dediny nechoď!“

Ježiš skutočne nechcel robiť zázraky a vôbec nie pre obdiv. Chcel tým naznačiť, že prišiel pre iné, pre duchovné videnie. Možno ako mal Noe (1. čítanie).

Bol som svedkom rozhovoru pána kaplána s jednou animátorkou o dievčati, ktoré sa pripravuje na sviatosť birmovania. Obaja skonštatovali, že sa nejako mení k horšiemu a dôvodom by mala byť zaľúbenosť do chlapca, ktorý nechodí do kostola. Ťahá ju do závozu. Bežný prípad. Ale aj tak je to čudné – aspoň pre mňa. Láska u veriaceho  dievčaťa a vôbec u každého, by mala pomôcť v budovaní života. Mala by viesť k vďačnosti Bohu za dar života – už nie len svojho, ale aj toho druhého a prehĺbeniu vďačnosti k Bohu. Mala! Ak to tak nie je, tak to máme prevrátené.

Je to zároveň výzva pre nás. V evanjeliu sme počuli: Tam priviedli k nemu (Ježišovi) slepca a prosili ho, aby sa ho dotkol.  Priviesť to dievča, zovšeobecníme to – niekoho nevidiaceho – je úlohou tých čo vidia. Mala by to byť samozrejmá vec. Dúfam, že sa to pánu kaplánovi a animátorke podarí. A dúfam, že sa to darí aj vám. Ak sa o to nesnažíme, nemáme svetlo.  

Turzovka, 15.2.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.