Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Jn 1,43-51, 1 Jn 3, 11-21 

Keď čítate začiatok Jánovho evanjelia, všetko sa zdá také jednoduché.

Dokonca aj jeho povestný prológ – viac raz čítaný v tomto vianočnom období. Je básnický, vznešený, pekný.

Ten prívlastok „jednoduché“ však viac dávam v súvislosti s tým ako nekomplikované nasledujú budúci apoštoli Pána Ježiša.

Hovorí sa: Dobrý začiatok, dobrý koniec. A začiatok bol skutočne dobrý. Ján Krstiteľ sa dostal do pozornosti ľudu. Už dlho nebolo proroka, časy boli napäté. Všetci pravoverní si hovorili: Takto to už ďalej nemôže ísť, niečo musí prísť. Izrael je pod nadvládou Rimanov. Starozákonný ľud si iste uvedomoval proroctvo patriarcha Jakuba svojmu najstaršiemu synovi:

             Neoddiali sa žezlo od Júdu,

            ani berla od jeho nôh,

            kým nepríde (Ten), ktorému prislúcha (žezlo)

            a ku ktorému sa pritúlia národy. (Gn 49,10)

A Júda už nebol pri moci. Herodes bol Idumejec.

Na základe vyššie spomenutého ľud si myslel, že Ján je mesiáš. On však vyznal: „Ja nie som Mesiáš“ a dodal: Medzi vami stojí ten, ktorého nepoznáte. On prichádza po mne a ja nie som hoden rozviazať mu remienok na obuvi.

Potom: Keď Ján videl, ako k nemu prichádza Ježiš, zvolal: „Hľa, Boží Baránok, ktorý sníma hriech sveta. Toto je ten, o ktorom som hovoril: Po mne prichádza muž, ktorý je predo mnou, lebo bol prv ako ja. Ani ja som ho nepoznal, ale preto som prišiel a krstím vodou, aby sa on stal známym Izraelu.

A Ježiš sa stal známy. Vtedy Ján stál s dvoma zo svojich učeníkov. Keď videl Ježiša ísť okolo, povedal: „Hľa, Boží Baránok.“ Tí dvaja učeníci počuli, čo hovorí, a išli za Ježišom. Vidíte, ako jednoducho! A ďalej: Jeden z tých dvoch, čo to počuli od Jána a nasledovali Ježiša, bol Ondrej, brat Šimona Petra. On hneď vyhľadal svojho brata Šimona a povedal mu: „Našli sme Mesiáša,“ čo v preklade znamená Kristus. A priviedol ho k Ježišovi. Opäť jednoduché!

A dnes počuté? Ježiš sa rozhodol odísť do Galiley. Stretol Filipa a povedal mu: „Poď za mnou!“. A ten išiel za nim. Má to pokračovanie: Filip sa stretol s Natanaelom a povedal mu: „Našli sme toho, o ktorom písal Mojžiš v Zákone a Proroci, Ježiša, Jozefovho syna z Nazareta.“ Tu už sú čiastočné komplikácie, veď Natanael hovorí: „Môže byť z Nazareta niečo dobré?!“ Ale Ježiš ho osloví a Natanael je nadšený. Povedal mu: „Rabbi, ty si Boží Syn, ty si kráľ Izraela!“ . Však ide všetko hladko.

Pokračujme v Jánovom popise udalosti: Nasleduje svadba v Káne, vyčistenie chrámu, stretnutie so senátorom Nikodémom... Tak si predstavujeme, žeby sa mal správať a byť prijímaný Mesiáš. Lenže...

Vyzerá to na Jánov spomienkový optimizmus z mladých pekných časov. A ani Ján nemôže popisovať len pekné veci. Ježiš rozmnoží chleby, chcú ho urobiť kráľom, ale keď hovorí o Eucharistii – že má byť Chlebom života, tak Židia hovoria: Tvrdá je to reč... a už to začína mať rýchly spad iným smerom. Ale to vieme.

V ktorej fáze sa nachádzame my? Ideme za Ježišom nekomplikované a s istotou, alebo sa začíname vyhovárať na „tvrdý život“, či „tvrdé požiadavky evanjelia“? A tak môžeme tápať.

Nezabúdajme, že nielen začiatok, ale i koniec Jánovho evanjelia je jednoduchý, ba radostný.

Turzovka, 5.1.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.