Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dan 13, 1-9. 15-17. 19-30. 33-62, Jn 8, 1-11

Dnešný text evanjelia má svoj vlastný, zaujímavý príbeh.

Grécke texty evanjelií spred 5. storočia tento príbeh vôbec neobsahujú a v tých z 5.- 9. storočia sa často vyskytuje na iných miestach, ako na mieste, na ktorom sa nachádza vo väčšine moderných vydaní Svätého písma.

Prečo? Zbožným opísovateľom sa tento príbeh nepozdával. Možno ich pohoršoval. Zdal sa im málo odsudzujúci hriech, že vedie k ľahostajnosti a zľahčovaniu cudzoložstva, ktoré pácha množstvo zla. A mnohí sa aj ospravedlňujú tým, že citujú Pána Ježiša: Ani ja ťa neodsudzujem. Je to však iba pri povrchnom čítaní.

Uvažujme teda nad týmto príbehom. Uvedomme si, že Pán Ježiš nikdy nekonal tak, aby si „zachránil vlastnú kožu“. Keď ho napríklad pokúšali s daňovým peniazom, nevykrútil sa a povedal zásadu, ktorá je platná v každej dobe: „Dávajte cisárovi čo je cisárovo a Bohu čo je Božie.“ Odvíja sa od nej celá sociálna náuka Cirkvi. Dnes sme opäť našli Ježiša v ťažkej pozícii. Jeho neprajníci chceli, aby ho mohli obžalovať, že nedodržiava Mojžišov zákon. Keby bol za kameňovanie, stratil by u ľudí, keďže hlásal milosrdenstvo.

Ježiš ani teraz vôbec nezachraňoval svoju pozíciu. Rovnako vyšiel aj z tejto pasce s nadčasovým posolstvom. Hovorí o tom, že Ježiš prišiel zachraňovať život. Veď je spolutvorcom života, ba celého sveta. Chce, aby žil aj hriešnik. To je prvá časť nosnej myšlienky dnešného príbehu: Ani ja ťa neodsudzujem. Tým cudzoložnici daroval život, zachránil ju od kameňovania. Nesúhlasí s hriechom, veď preto zomrel na kríži. Dodal: Choď a už nehreš!

Dá sa v tejto vete vybadať súhlas s hriechom? Ťažko! Žene zachránil život a dáva jej šancu. Choď a už nehreš! Ak sa niekto chce dnešným príbehom ospravedlňovať zo svojich nerestí, dobre. Ale to sa stane iba vtedy, ak „už nehreší“, povedal: Dosť hriechu!

Myslím, že tu niet dôvod na pohoršenie, ale na dôvod k vďačnosti a motivácii k náprave života.

Turzovka, 18.3.2024

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/190-pondelok-po-5-postnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/727-pondelok-po-5-postnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1297-pondelok-po-5-postnej-nedeli-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2097-pondelok-po-5-postnej-nedeli-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2493-pondelok-po-5-postnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2926-pondelok-po-5-postnej-nedeli-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3396-pondelok-po-5-postnej-nedeli-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3860-pondelok-po-5-postnej-nedeli-23