Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jak 1, 12-18, Mk 8, 14-21

Zbožní kresťania často narábajú s výrazmi pokúšať a skúšať.

Poďme k slovu pokúšať. Synonymum tohto slova je: dráždiť, hnevať, znepokojovať.

Absolútne súhlasíme s tvrdením apoštola Jakuba (1. čítanie), ktorý nám napísal: Nech nik v pokušení nehovorí: „Boh ma pokúša.“ Veď Boha nemožno pokúšať na zlé a ani on sám nikoho nepokúša.

Asi nik si ani len nepomyslí, že ho Boh pokúša!

Ako je to so skúškami? Skúša nás Boh? Mnohí veriaci si to mysli a tak sa aj vyjadrujú! Počuť: Boh má skúša. Boh nás nepotrebuje skúšať, on vie čo je v nás a vie ako obstojíme. Ako chápať tieto vyjadrenia?:

„Ale ako nás Boh vyskúšal, že nám možno zveriť evanjelium, tak hovoríme, nie aby sme sa ľuďom páčili, ale Bohu, ktorý skúma naše srdcia.“ (1Sol 2:4)

„S vierou obetoval Abrahám Izáka, keď bol skúšaný, a jednorodeného obetoval ten, ktorý dostal prisľúbenia“ (Hebr 11:17)

„Aby vám vaša vyskúšaná viera, omnoho vzácnejšia ako pominuteľné zlato, ktoré sa tiež skúša ohňom, bola na chválu, slávu a česť vtedy, keď sa zjaví Ježiš Kristus.“ (1Pt 1:7)

Myslím, že to vysvetľuje Pavol v tejto myšlienke:

„Skúška, ktorá na vás dolieha, je iba ľudská. A Boh je verný. On vás nedovolí skúšať nad vaše sily, ale so skúškou dá aj schopnosť, aby ste mohli vydržať.“ (1Kor 10:13)

Tie skúšky vychádzajú z ľudskej slabosti a okolnosti života v ktorých žijeme.

 A dokresľuje to sv. Jakub v dnešnom liste: Ale každého pokúša vlastná žiadostivosť, ktorá ho zachvacuje a zvádza. Žiadostivosť potom, keď počne, porodí hriech, a keď je hriech dokonaný, splodí smrť.

Teda každého pokúša vlastná žiadostivosť, ktorá ho zachvacuje a zvádza. A to je tá skúška ktorou musíme prechádzať.

A pokúša nás zlý duch? Pán Ježiš už premohol Zlého. Preto čítame v evanjeliách časté príbehy o vyháňaní zlého ducha. Boh iba výnimočné dopustí posadnutosť zlým duchom. Teda: každého pokúša vlastná žiadostivosť, ktorá ho zachvacuje a zvádza.

Základom vzdorovania pokušeniam je život s Ježišom a prijať jeho upozornenie: „Dajte si pozor a chráňte sa kvasu farizejov i kvasu Herodesa!“ Potrebné je mať správnu náuku a držať sa Ježiša.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 13.2.2024

Pozri tiež:

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/232-utorok-6-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1623-utorok-6-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2037-utorok-6-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2889-utorok-6-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3337-utorok-6-tyzdna-22