Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Tim 6, 2c-12, Lk 8, 1-3

Rozprával som s pánom, ktorý má vnučku v Írsku.

Pripravuje sa na sviatosť manželstva. Volala mu, že predmanželská príprava ich stojí 180 €. Odporúčal jej, aby prišla na Slovensko, lebo tu si to urobí zadarmo a za deň.

Čo poviete, dobre jej poradil? Ak pozeráme na to z pohľadu peňazí, tak dobre. Ale je to naozaj dobré? Koľko stojí vodičák a koľko sa naň treba pripravovať? Je to aj do 1000 €. Boli by ste radi, keby sa po cestách premávali vodiči s kúpenými papiermi? A nie je manželstvo viac a dôležitejšie ako vodičák?

A keď sme pri tých peniazoch. Prípravu robia psychológovia, lekári, skúsení manželia a tí to nemôžu robiť iba v rámci dovoleniek, ak to už žiadame od kňaza.

Na všetko pozeráme z pohľadu peňazí. Preto nás poteší, keď sme v evanjeliu počuli o ženách, ktoré sprevádzali Ježiša s apoštolmi a ktoré im vypomáhali zo svojich prostriedkov.

Apoštol Pavol píše svojmu žiakovi Timotejovi: A nábožnosť so spokojnosťou je naozaj veľkým ziskom. Veď nič sme si na svet nepriniesli a nič si ani nemôžeme odniesť. Uspokojíme sa s tým, že máme čo jesť a čo si obliecť. Lebo tí, čo chcú zbohatnúť, upadajú do pokušenia a osídla a do mnohých nezmyselných a škodlivých žiadostí, ktoré ľudí ponárajú do záhuby a zatratenia.

Lebo koreňom všetkého zla je láska k peniazom; niektorí po nich pachtili, a tak zablúdili od viery a spôsobili si mnoho bolestí.

Ďalej zdôrazňuje čo je dôležité: Ale ty, Boží človek, utekaj pred tým a usiluj sa o spravodlivosť, nábožnosť, vieru, lásku, trpezlivosť, miernosť. Bojuj dobrý boj viery a zmocni sa večného života; veď doň si povolaný a zložil si pred mnohými svedkami dobré vyznanie.

Čo poviete, podarí sa nám aspoň trochu oslobodiť od pohľadu na svet a iných cez peniaze?

Turzovka - Vršek, 22.9.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/376-piatok-24-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1432-piatok-24-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2701-piatok-24-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3147-piatok-24-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3609-piatok-24-tyzdna-22