Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ex 3, 13-20 Mt 11, 28-30

Je ubíjajúce robiť stále to isté a dennodenne.

Preto vraj človek potrebuje dovolenku. Možno ste zachytili vyjadrenia cyklistu Petra Sagana, ktorý mal povedať, že cyklistiky má už dosť.

Obdivujem ľudí, ktorí sa dennodenne 24 hodín denne starajú o chorých. A matky, ktoré sa dennodenne 24 hodín starajú o svoje detí. Ako to dokážu? Majú ich radi.

Ježiš nám dnes vyhlásil: Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním. Tieto slová môžu byť povzbudením pre nás, keď sa cítime byť uťahaní všednosťami života. Preto sa modlíme, rôznym spôsobom obraciame na Ježiša.

Ježiš vie o nás všetko dopodrobna. Preto nás nezaťažuje. V tom zmysle treba chápať aj ďalšiu výzvu: Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu. Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké.“

Vziať na seba jarmo už v múdroslovnej literatúre Starého zákona znamenalo prijať nejaké učenie a podľa neho žiť. Prijatie Ježišovej náuky a koniec koncov jeho samého, je charakterizované ako niečo príjemné a ľahké i posilňujúce. Je v rozpore s „jarmom múdrych a rozumných“, ktoré nehľadí na človeka a je často samoúčelné.

Turzovka, 20.7.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1354-stvrtok-15-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1796-stvrtok-15-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2222-stvrtok-15-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3528-stvrtok-15-tyzdna-22

Dnes je aj spomienka na sv. Apolinára:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2627-sv-apolinar-pondelok-16-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3074-sv-apolinar-utorok-16-tyzdna