Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Sam 7,4-5a.12-14a.16, Rím 4,13.16-18.22, Mt 1,16,18-21.24a (Lk 2, 41-51a)

Jedna pani mi napísala o svojom synovi, že chodí po svete.

Navštívil už 61 krajín. Pre mnohých je to akoby zmyslom života. Ktovie prečo. Možno nespokojnosť so životom, z miestom kde žijú.

V dnešnom evanjeliu sme počuli o tom ako bol dvanásťročný Ježiš s rodičmi v chráme. Úryvok končil konštatovaním: Potom sa s nimi vrátil do Nazareta a bol im poslušný. Ostaňme pri prvej časti oznamu: Potom sa s nimi vrátil do Nazareta. Teda do domčeka, ktorý vybudoval sv. Jozef, na miesto, kde bol hospodárom, živiteľom a hlavou rodiny dnešný oslávenec svätý Jozef.

Dnes sa na tento nazaretský domček chodia do Svätej zeme a do Loreta (kde bola podľa tradície prenesená jeho časť) pozerať tisíce pútnikov.

Ako je to možné? Prečo tam chodia? Asi preto, že veci, ktoré sa niekedy javia ako veľké, také v skutočnosti nemusia byť, a veci, ktoré sa javia ako malé, také tiež v skutočnosti nemusia byť. Nazaretský domček nebol veľký, ani honosný.

Čím sa stal veľkým? Odpoveď je v tom čo sme čítali v druhej časti poslednej vety dnešného evanjelia... a bol im poslušný. Ježiš bol poslušný Jozefovi a Márii a oni boli poslušný Bohu. Panovala tam preto jednota a láska. A to je tajomstvo príťažlivosti Nazaretského domčeka a tým aj veľkosti svätého Jozefa.

Záleží na tom, či tým plníme Božiu vôľu, to čo Boh od nás chce. Preto svätý pápež Pavol VI. v jednej homílii k mladomanželom hovorí: Ako radi by sme s vrátili do tohto domčeka v Nazarete - školy rodiny.

Jedná farníčka sa včera rozhovoria ako sa v nedeľu poprechádzať po okolí. Bola prekvapená ako veľa chatiek videla. Pred každým krb - symbol pohody. Je tam jedna veľká, to má... a menovala nejakého bohatého človeka. Čo poviete, je v nej viac lásky?

Život sv. Jozefa môže byť povzbudením aj pre nás. V skrytosti manželstva, v rodine, pri práci sa môžu odohrávať veľké veci, ak žijeme s Bohom deň čo deň na ceste, na ktorú nás povolal.

Otázky na zamyslenie: Čakám od Boha iba veľké veci? Prijímam každodenné veci, ktoré mi dáva? Nie som nevďačný? Myslím si, že svätosť sa dosahuje iba určitými vonkajšími úkonmi nábožnosti a kajúcnosti (kľačaním, postením, bdením...)? Som vyrovnaný s tým, že sa môžem posvätiť (stať svätým) práve na tej ceste, na ktorú ma Boh povolal? Alebo unikám a chcel by som byť nikde inde?

Chceme byť istotou pre blízkych, vytvárame medzi nimi pokoj?

Turzovka, 19.3.2024

Pozrite tiež:

 https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/195-sv-jozef

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/719-sv-jozef-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1089-sv-jozef-strazca-svetla

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1113-sv-jozef-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2074-sv-jozef-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2923-sv-jozef-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/3375-sv-jozef-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/3851-sv-jozef-23