Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 7, 51 – 8, 1a, Jn 6, 30-35 

Dogmatická teológia pozná pojem „ex opere operato“.

Je to latinská fráza znamenajúca „z vykonané úkonu“. Vo vzťahu ku sviatostiam to znamená, že svoju účinnosť neodvodzujú od služobníka alebo príjemcu.

Ak sa sviatosti náležite slávia vo viere, udeľujú milosť, ktorú naznačujú. Sú účinné, pretože v nich pôsobí sám Kristus: on krstí, on pôsobí vo svojich sviatostiach, aby udelil milosť, ktorú sviatosť naznačuje. Otec vždy vyslyší modlitbu Cirkvi svojho Syna, ktorá v epikléze (epikléza je modlitba, prosba o zoslanie Svätého Ducha hlavne na obetované dary a na ich premenenie) každej sviatosti vyjadruje svoju vieru v moc Ducha Svätého. Podobne ako oheň premieňa na seba všetko, čoho sa dotkne, tak Duch Svätý premieňa na Boží život to, čo sa podriaďuje jeho sile (KKC 1127).

Z toho vyplýva, že sviatosť sa neuskutočňuje spravodlivosťou človeka, ktorý ju udeľuje, alebo prijíma, ale mocou Boha. Keď sa sviatosť slávi podľa úmyslu Cirkvi, pôsobí v nej a skrze ňu moc Ježiša Krista a jeho Ducha, nezávisle od osobnej svätosti vysluhovateľa (KKC 1128).

To znamená, že platnosť krstu, premenenie pri svätej omši, nie je závislé od vysluhovateľa sviatosti. Ak túto zásadu aplikujeme na spomenuté sviatosti človek je pokrstený – stane sa kresťanom, prijme Pána Ježiša, ale záleží od prijímateľa či sa stane dobrým kresťanom. Je to podobne ako keď niekto chodí do školy. Je študentom, žiakom, ale záleží od neho či sa niečo naučí a stane sa vzdelaným.

Teda, ovocie sviatostí závisí aj od dispozícií toho, kto ich prijíma. Prameň milosti je teda v Bohu, v Kristovi, a sviatosti sú ako kanály, ktoré privádzajú milosť k nám; či prijmeme milosť s väčším, alebo menším úžitkom závisí od našej disponovanosti. V súlade s Tridentským koncilom môžeme povedať, že sviatosti udeľujú milosť tým, čo nekladú prekážky, že zlé dispozície prijímateľa spôsobujú, že milosť vychádzajúca zo sviatostí nebude mať účinok.

Preto aj Katechizmus dopĺňa už vopred citovanú náuku vyhlásením, že ovocie sviatostí závisí aj od disponovanosti toho, kto ich prijíma. Práve z tohto dôvodu je dôležité zamyslieť sa nad tým, akým spôsobom sa pripravujeme na prijatie sviatostí, aby v nás mohla účinkovať milosť, ktorú cez ne dostávame.

Dnes nám Pán Ježiš povedal: Lebo Boží chlieb je ten, ktorý zostúpil z neba a dáva svetu život.

Ak chceme, aby nám Pán Ježiš dával život pripomeňme si: Druhý vatikánsky koncil syntetizuje osobné dispozície, s ktorými majú byť veriaci účastní na liturgických úkonoch do troch slov: vedome, aktívne a s úžitkom. To, čo platí pre celú liturgiu, je najdôležitejšie pri sviatostiach, pretože práve sviatosti sú centrom liturgie.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 16.4.2024

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/674-utorok-po-3-velkonocnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/351-utorok-po-3-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1699-utorok-po-3-velkonocnej-nedeli-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2135-utorok-po-3-velkonocnej-nedeli-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2962-utorok-po-3-velkonocnej-nedeli-21