Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 65, 17-21, Jn 4, 43-54

Otec – je muž, ktorý má dieťa (to je definícia, čo?!).

Hovorí sa, že muži nemajú toľko citu ako ženy a preto aj otec nemá taký vzťah k dieťaťu ako matka. Možno nemajú, možno to len tak nedávajú najavo. Každopádne v Biblii je to otec, ktorý je nositeľom rodu aj starosti o detí a lásky k nim. Viď patriarchu Abraháma, bolesť Jakuba nad stratou syna Jozefa, Dávida na úmrtím syna s Betsabe... V evanjeliu vidíme angažovanie sa matky za dcéru od pohanky – Sýrofeničianky, plač matiek nad Neviniatkami a Panny Márie pod krížom (to len predpokladáme – evanjelisti Máriinu bolesť nevyjadrujú). V podobenstve o Márnotratnom matka vôbec nefiguruje.

V dnešnom evanjeliu vidíme angažovanie sa kráľovského úradníka za svojho syna. Ježiš urobí zázrak, ktorý okolie nemuselo ani načítať, ani uveriť v neho. Ježiš na neho nekládol ruky, ani neurobil nič viditeľné. Nakoniec uveril on i celý jeho dom.

Odkaz pre nás?

Najskôr dávam do pozornosti vetu od proroka Izaiáša z prvého čítania: Nebude tam dieťa, čo žije len niekoľko dní. Dnes je dojčenská úmrtnosť takmer odstránená. Keby sme pozreli matriky zosnulých spred 100 rokov, tak by sme videli, že deti je tam zapísaných asi polovica (bolo po 1. svetovej vojne a šarapatila práve španielska chrípka). Tak sa zdá, že teraz žije dieťa niekoľko dní z pohľadu morálky. Otcovia (i matky) ich strácajú dosť skoro!

Čo nám týmto chce povedať Pán Ježiš? Chcem nás presvedčiť o tom, že dokáže robiť zázraky. Určite to vieme, ale iba teoreticky, nedôverujeme Ježišovi keď máme nejaké problémy.

Pán Ježiš hovorí: "Prečo niektoré problémy riešiš sám a nezveríš ich radšej mne? Pre mňa nebolo problémom stvoriť nebo a zem a nebude problémom pomôcť ti v akejkoľvek ťažkej veci. Stačí prísť za mnou a povedať mi: Pane, cítim, že vo mne zomiera nádej".

Ježiš otcovi povedal: „Choď, tvoj syn žije!“ On uveril Ježišovmu slovu a šiel. To je veľavravné. Ježiš nás posiela do rodiny. Nebude klásť ruky na stratených. Na to má rodičov. Ako keby povedal: Buď v rodine, venuj sa deťom a uzdravenie príde!

Poprosme Pána: Ty veľmi dobre vieš, že mi chýba nádej. Oživ vo mne túto dobrú vlastnosť.

Turzovka, 11.3.2024

Úvahy inšpirované dnešnými čítaniami sú aj na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/198-pondelok-po-4-postnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/737-pondelok-po-4-postnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1307-pondelok-po-4-postnej-nedeli-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1655-pondelok-po-4-postnej-nedeli-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2919-pondelok-po-4-postnej-nedeli-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3386-pondelok-po-4-postnej-nedeli-22