Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ex 23, 20-23a, Mt 18, 1-5. 10

Anjeli strážcovia sa dávajú do súvisu s deťmi.

Možno vychádza tento názor z dnešného evanjelia v ktorom sa Ježiš zastáva detí: Dajte si pozor, aby ste neopovrhli ani jedným z týchto maličkých. Lebo vám hovorím, že ich anjeli v nebi ustavične hľadia na tvár môjho Otca, ktorý je na nebesiach.

Ježiš týmito slovami chce povedať, že detí sa zastávajú aj ich anjeli strážcovi. Slova: ich anjeli v nebi ustavične hľadia na tvár môjho Otca, ktorý je na nebesiach, chápme z pohľadu mentality starozákonného človeka. Ich túžbou bolo, aby si ich Boh všimol. To bol základ, že ich aj vypočuje – pomôže im.

Šalamún sa pri posviacke chrámu modlí: „Aby si vypočul prosbu svojho sluhu a svojho ľudu, Izraela, ktorú sa bude modliť na tomto mieste. Ty počuješ na mieste, kde bývaš, v nebi, a keď počuješ, aj odpustíš“. (1Kr 8,30)

Mali predstavu, že ak si ich všimne, vidí ich, že im pomôže. Ak sú anjeli pred tvárou Jeho Otca, to znamená, že sa za nich prihovárajú.

Neznamená to, žeby aj naši osobní anjeli neboli pred tvárou Nebeského Otca. Anjeli nie sú ochrancovia iba detí. Oni chcú slúžiť po vzore Pána Ježiša každému človekovi.

Práve to vyjadruje prvé čítanie v ktorom sme počuli: Toto hovorí Pán: „Pošlem pred tebou anjela, aby ťa chránil na ceste a priviedol ťa na miesto, ktoré som pripravil.

Váž si ho a počúvaj jeho hlas; nepohŕdaj ním, lebo by vám neodpustil vaše previnenie, pretože je v ňom moje meno.

Ak počúvneš jeho hlas a urobíš všetko, čo hovorím, budem nepriateľom tvojich nepriateľov a budem sužovať tých, čo teba sužujú.

Môj anjel pôjde pred tebou.“

Boh ubezpečuje svoj ľud o osobitnej ochrane anjela. Pápež František nám k tomu odkazuje:

„Náš anjel nie je len s nami, ale vidí aj Boha Otca. Je vo vzťahu s ním. Od nášho prebudenia až kým nejdeme spať, je každodenným mostom, ktorý nás sprevádza a je spojením medzi nami a Bohom Otcom. Anjel je každodennými dverami k transcendentnu, k stretnutiu sa s Otcom – čiže anjel mi pomáha kráčať, pretože hľadí na Otca a pozná cestu. Nezabudnime na týchto spoločníkov na ceste.“

Turzovka, 2.10.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/561-anjeli-strazcovia

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1443-anjeli-strazcovia-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1879-anjeli-strazcovia-b

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2313-anjeli-strazcovia-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2718-anjeli-strazcovia-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3165-anjeli-strazcovia-21