Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ex 3, 1-6. 9-12, Mt 11, 25-27

Aj keď nám zaznelo krátke evanjelium, pozrime naň z troch uhlov:

  1. Chválospev – Zvelebovanie Boha
  2. Stotožnenie sa s Nebeským otcom
  3. Dôvod chválospevu

1. Chválospev – Zvelebovanie Boha. Prvá časť je na spôsob typickej židovskej modlitby chválospevu. Ježiš zvolá: Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si tieto veci skryl pred múdrymi a rozumnými a zjavil si ich maličkým.

Ježiš v nej chváli svojho Otca za to, že si k poznaniu nevybral „múdrych a rozumných“, ale maličkých. Takto definuje tých, ktorí prijali, alebo neprijali „tieto veci“- evanjelium, čiže nebeské zjavenie a múdrosť.

2. Stotožnenie sa s Nebeským otcom: Áno, Otče, tebe sa tak páčilo Dôvod je vysvetlený v druhej časti. A nik nepozná Syna, iba Otec, ani Otca nepozná nik, iba Syn a ten, komu to Syn bude chcieť zjaviť.“ Pravú múdrosť (poznanie Boha) možno nájsť jedine v a cez Syna, Ježiša Krista. Pripomeňme si slová Pána Ježiša: „Ja a Otec sme jedno“ (Jn 10:30).

3. Dôvod chválospevu je to že veci Božieho kráľovstva Nebeský otec zjavil maličkým. Áno, Otče, tebe sa tak páčilo. Ježiš pozýva k prameňu múdrosti (čiže k sebe), všetkých, ktorý sú ochotní ho prijať. O tom zajtra.

Turzovka, 19.7.2017

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/450-streda-15-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/943-streda-15-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1355-streda-15-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1795-streda-15-tyzdna-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3527-streda-15-tyzdna-22