Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 13, 2. 5-18 Mt 7, 6. 12-14

Bertolt Brecht (1898-1956) zverejnil v knihe: Geschichten vom Herrn Keuner, zaujímavý dialóg.

Keunerovi niekto položil otázku: - Existuje Boh?

Pán Keuner odpovedal takto: - Odporúčam najskôr zvážiť, či by sa na základe odpovede zmenilo vaše správanie. Ak nie, môžeme vyššie uvedenú otázku považovať za bezpredmetnú. Aj v tom prípade vám však môžem pomôcť v tom, že ste sa už rozhodli; potrebujete Boha.

Podľa autora, ak niekto kladie otázku: Je Boh?, potrebuje Boha, preto ho hľadá. Zároveň si má položiť otázku, či s hľadaním Boha mení svoje správanie. Iba v tom prípade nájde Boha.

V akej sme pozícii? Predpokladám (keďže to čítate), že hľadáte Boha; mení to však naše správanie? Zároveň s hľadaním Boha sa musí meniť aj náš život. A to prirodzene, ľudsky, podľa Ježišovho „zlatého pravidla“, ktoré sme dnes počuli: Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im.

Ak však iba diskutujeme o Bohu a nemení to naše správanie, platí o nás Ježišov odkaz: Nedávajte, čo je sväté, psom a nehádžte svoje perly pred svine, aby ich nohami nepošliapali, neobrátili sa proti vám a neroztrhali vás. V tom prípade máme síce najvzácnejšiu perlu – vieru, ale zahadzujeme ju.

Turzovka 22.6.2021

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1315-utorok-12-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1771-utorok-12-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2194-utorok-12-tyzdna-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2334-pondelok-29-tyzdna-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2594-utorok-12-tyzdna-20