Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Pt 5, 1-4, Mt 16, 13-19 

Medzi spôsoby dokazovania patrí aj „dôkaz negáciou“.

Napríklad: Človek potrebuje vodu. Dokazuje to fakt, že bez vody umiera. Ak so to aplikujme na dnešný sviatok, malo by platiť: Cirkev potrebuje pápeža, lebo ináč by zanikla.

Skoro sa to dá tvrdiť. Akonáhle sa nejaké spoločenstvo odtrhne od Katolíckej cirkvi, rozdrobuje sa. Napríklad Konferencia európskych cirkví združuje asi 125 cirkví (pravoslávne, reformované, anglikánske, metodistické, starokatolícke a letničné...).

Ako ustanovil Kristus pápežskú službu?

Keď si Kristus vyvolil 12 apoštolov, ustanovil ich ako spôsob zboru, do čela ktorého postavil apoštola Petra. Po Petrovom vyznaní povedal Petrovi: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi.”

Kristus odovzdal apoštolovi Petrovi veľké právomoci a určil ho ako hlavného pastiera svojej Cirkvi. Apoštol sv. Peter a ostatní apoštoli tvoria z Kristovho ustanovenia apoštolské kolégium. Teraz ho tvoria navzájom spojení rímsky pápež, Petrov nástupca, a biskupi, nástupcovia apoštolov. Moc zväzovať a rozväzovať, ktorú dostal Peter, bola daná aj kolégiu apoštolov, spojenému so svojou hlavou. Toto pastorálne poslanie Petra a ostatných apoštolov patrí k základom Cirkvi. Pápež má na základe svojho úradu Kristovho zástupcu a pastiera celej Cirkvi plnú, najvyššiu a univerzálnu moc nad Cirkvou, ktorú môže vždy slobodne vykonávať.

Nám neostáva iba ďakovať za dar Katolíckej cirkvi.

Turzovka, Staškov, 22.2.2022

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/563-katedra-sv-petra

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1150-katedra-sv-petra-apostola

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1633-katedra-sv-petra-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2041-katedra-sv-petra-apostola-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2897-katedra-sv-petra-apostola-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3346-katedra-sv-petra-apostola-22