Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dt 30, 15-20, Lk 9, 22-25

Ľudstvo ako celok a jednotlivec v ňom, je neustále konfrontované dvoma nezmieriteľnými pólmi. 

Tie nám načrtávajú dnešné čítania. Mojžiš tieto póly vtesnal do tejto vety: dnes ti predkladám život a šťastie i smrť a nešťastie. Sú to skutočne protikladné póly: šťastie – nešťastie, život – smrť.

Viem, človek môže mať pocit šťastia, alebo nešťastia, aj to viem, že je to veľmi relatívne a subjektívne hodnotenie. Ale čo život a smrť! Aj tu môže byť človek v stave, že ani nežije, ani nie je mŕtvy. Tak by sme mohli nazvať kómu. Ale skôr, či neskôr sa prikloní k nejakej krajnosti. A ide k smrti. To je nevyhnutný zákon. Má človek nejakú možnosť? Má! Opäť nám ju predložil Mojžiš: Ak budeš poslúchať príkazy Pána, svojho Boha, ktoré ti dnes dávam, ak budeš milovať Pána, svojho Boha, kráčať po jeho cestách a zachovávať jeho nariadenia, prikázania a ustanovenia, budeš žiť. Išlo však iba o dočasné riešenie: Pán ťa rozmnoží a požehná v krajine, do ktorej vojdeš a prevezmeš ju do vlastníctva. Potom sa však priklonili k nešťastiu – smrti.

Mojžiš poukázal na ďalší protiklad: požehnanie – kliatba. Požehnanie od Boha – to je život s nim. Kliatba – toto slovo vyzerá hrozivo. Je to odlúčenie od Božej prítomnosti. A iba Boh je život!

Domnievam sa, že takto sa dá lepšie pochopiť Ježiša s jeho posolstvom: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma. Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho.

Turzovka, 15.2.2024

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/230-stvrtok-po-popolcovej-strede

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1139-stvrtok-po-popolcovej-strede-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1625-stvrtok-po-popolcovej-strede-2018

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2059-stvrtok-po-popolcovej-strede-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2891-stvrtok-po-popolcovej-strede-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3357-stvrtok-po-popolcovej-strede-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3819-stvrtok-po-popolcovej-strede-23