Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 13, 8-10, Lk 14, 25-33

Nenávidieť otca a matku, manželku a deti, bratov a sestry, a v neposlednom rade samého seba, je nielen neľudské, ale aj nekresťanské. 

To však vôbec nezodpovedá tomu, čo sme počuli a čítali.

S Ježišom išli veľké zástupy. Tu sa obrátil a povedal im: „Ak niekto prichádza ku mne a nemá v nenávisti svojho otca, matku, ženu, deti, bratov, sestry, ba aj svoj život, nemôže byť mojím učeníkom. Pred touto staťou je podobenstvo o veľkej hostine ako Boh veľkodušne pozýva všetkých ľudí a naraz takéto slová!

Drahé spoločenstvo, je naším právom protestovať proti tomuto neuveriteľnému textu. Čo vlastne chce Ježiš?

Tieto Ježišove slová zodpovedajú semitskému spôsobu myslenia a hovorenia. Uprednostňuje kontrasty ako: svetlo a tmu; pravda a lož; láska a nenávisť. Takto treba chápať aj grécke slovo pre nenávisť. Na rozdiel od slovenčiny nie je v hebrejskom (gréckom) myslení emocionálne zafarbené, takže neoznačuje nepriateľský postoj, ale podriadenú hodnotu v porovnaní s tým, čo milujem.

Ako predbežný záver pre nás by mohlo byť, že ak chceme kráčať za Ježišom, musíme vedieť, čo robíme. Musíme mať jasno v prioritách svojho života. Nemôže jednoducho pokračovať v živote ako predtým. To vyjadrujú aj slová: A kto ide za mnou a nenesie svoj kríž, nemôže byť mojím učeníkom. Tiež podobenstva o stavbe veže a vojenskom stratégovi, ktoré nasledujú.

Musím kriticky preskúmať seba, svoje vlastné sily, skôr než urobím ďalekosiahle rozhodnutie - odovzdať svoj život Ježišovi. To dáva celej veci iný prízvuk. Na začiatku mojej cesty viery nie je neľudské rozhodnutie: Ježiš alebo rodina, ale otázka: Mám silu vytrvať vo viere aj v kritických chvíľach?

Turzovka, 8.11.2023

Pozrite si tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1-streda-31-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1486-streda-31-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1917-streda-31-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2352-streda-31-tyzdna-19