Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 1, 1-7, Lk 11, 29-32

Pokánie ako záchrana?

Pán Ježiš pripomenul súčasníkom legendu o prorokovi Jonášovi, ktorý svojím kázaním zmenil srdcia ľudí v meste Ninive. Činili pokánie, zmenili svoj život a zachránili sa. Tým zabránili zničeniu svojho mesta a zabezpečili si budúcnosť.

Ježiš bol však pred poslucháčmi nie ako legenda! Bol reálne pred nimi. A je viac ako Jonáš. Ježiš prevyšuje aj povestnú múdrosť Šalamúna.

Vedomý si svojho poslania hovorí:

Kráľovná z juhu vystúpi na súde proti mužom tohto pokolenia a odsúdi ich; lebo ona z končín zeme prišla počúvať Šalamúnovu múdrosť – a tu je niekto väčší ako Šalamún.

Mužovia z Ninive vystúpia na súde proti tomuto pokoleniu a odsúdia ho; lebo oni sa kajali na Jonášovo kázanie – a tu je predsa niekto väčší ako Jonáš.“

Ježiš je aj v dnešnej generácii, v dnešnej dobe. Storočia nás presviedčajú o Ježišovej múdrosti a veľkosti.

V čom je jeho múdrosť? Dejiny nás učia, že žiť podľa Ježiša je múdre. Akonáhle sa nejaká civilizácia odkláňa od jeho evanjelia – zaniká. Prijať evanjelium (teda Ježiša) do svojho života, znamená byť múdrym. Ježiš je tým znamením záchrany človeka, sám je Záchranca.

Pokánie ako záchrana? A čo iné? Pokánie je návrat, alebo príklon k Ježišovi a to je záchrana.

Turzovka, 16.10.2023

Pozriete tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/547-pondelok-28-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1039-pondelok-28-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2731-pondelok-28-tyzdna-20