Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 9, 31-42, Jn 6, 54a. 60-69

Opát Jean-Pascal Vacher píše: "Radšej zomrieť, ako sa nedať pokrstiť!"

Toto som, bratia a sestry, počul od dospelej katechumenky, keď sa blížil jej krst. Lekári ju pre vážny zdravotný problém požiadali, aby zostala v nemocnici. Podpísala reverz a na jej veľkú radosť sa objavila na krste podľa plánu. Jedno upresnenie: Opustenie hospitalizácie nemala žiadne nepriaznivé následky na jej zdraví.»

Sv. Dominik Sávio mal heslo: Radšej zomrieť ako zhrešiť. My by sme si v súvislosti s dnešným evanjeliom mali pripomínať: Radšej zomrieť, ako opustiť Pána!

Počuli sme: Vtedy ho mnohí z jeho učeníkov opustili a viac s ním nechodili. Vidíme, že Ježiša mnohí opustili.

Dva postoje: Jeden vyjadruje ľahkovážne opustenie, druhý vytrvalosť aj v nejasnostiach. Veď komu mohli byť jasné slová: Moje telo je pravý pokrm a moja krv pravý nápoj...!

Naozaj stojí milosť krstu za to, aby ste riskovali svoj život? Spomínaná osoba si to nepochybne myslela! Čo si teda myslela o krste, kvôli ktorému bola ochotná podstúpiť také riziko? Možno celkom jednoducho to, čo potvrdzuje naša viera: že táto sviatosť jej priniesla niečo dôležitejšie ako fyzický život: samotný Boží život; Nehovorí žalm: „Tvoja láska je lepšia ako život? » (Žalm 62, 4.) Pochopila, že ju Boh tak miloval, že jej chcel krstom dať život svojho jediného Syna, večný život. Vedela, že bude pochovaná v Ježišovej smrti a bude vzkriesená spolu s ním. Mala sa stať Božím dieťaťom a členkou veľkej rodiny: Cirkvi. Neoplatí sa teda pre takúto milosť obetovať všetko, dokonca aj vlastný život?

Z tohto pohľadu chápeme Dominika Savia, že varovanie sa pred hriechom je viac ako život.

V starozákonnom čítaní Jozue vyzval izraelský ľud, aby slobodne odpovedal na Božie volanie vstúpiť do Zasnúbenej zemi. A ľud odpovedal: „Radšej zomrieť, ako opustiť Pána!“ Aj oni pochopil, že sú milovaní Pánom a že pre túto Lásku stojí za to, byť pripravený zomrieť!

Sám Ježiš, ktorý je naším vzorom, slobodne chcel zomrieť a skutočne zomrel, aby uchoval srdcia svojich učeníkov v Pravde, ktorou on sám je.

Mnohí z Ježišových učeníkov povedali: „Tvrdá je to reč! Kto to môže počúvať?!“

Ďalej čítame: Ježiš vedel sám od seba, že jeho učeníci na to šomrú, a opýtal sa ich: „Toto vás pohoršuje? A čo až uvidíte Syna človeka vystupovať ta, kde bol predtým? Duch oživuje, telo nič neosoží. Slová, ktoré som vám povedal, sú Duch a život. Ale niektorí z vás neveria.“

Čo vie o nás Ježiš? Ako nás hodnotí?

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 20.4.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1703-sobota-po-3-velkonocnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2138-sobota-po-3-velkonocnej-nedeli-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3439-sobota-po-3-velkonocnej-nedeli-22