Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 4, 20-25, Lk 12, 13-21

Dnešné podobenstvo sa dosť tvrdo volá aj podobenstvo o „bohatom bláznovi“, alebo „boháčovi zo stodoly".

Tieto doplňujúce názvy frapantne a jednoducho ilustrujú márnosť rozhodnutí urobených izolovane od lásky k Bohu a k blížnemu.

Skutočne, ak človek niečo koná bez toho aby sa pýtal čo na to Boh – Stvoriteľ, alebo čo ľudia v okolí, tak je blázon.

Prečo? Lebo nič nemá z toho čo si nahonobí, čo sa pre niečo natrápi. Počuli sme: Ale Boh mu povedal: ‚Blázon! Ešte tejto noci požiadajú od teba tvoj život a čo si si nahonobil, čie bude?‘

Pán Ježiš tak tvrdo nenazval nikoho zo svojich oponentov. Použi tento tvrdý výraz v dnešnom podobenstve a ešte raz v nasledujúcej súvislosti: „No ja vám hovorím: Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá. Kto svojmu bratovi povie: 'Hlupák,' pôjde pred veľradu. A kto mu povie: 'Ty bohapustý blázon,' pôjde do pekelného ohňa. (Mt 5:22) V dnešnom príbehu ide o imaginárnu osobu a v druhom iba cituje, aby sme sa takému urážlivému pomenovaniu dôrazne vyhýbali.

V oboch prípadoch ide o varovanie, aby sme nestratili možnosť života. V dnešnom podobenstve pre zahltenie sa v bohatstve, v druhom prípade a opantanie nenávisťou. V oboch prípadoch ide o nebezpečenstvo straty Božieho kráľovstva – života.

Turzovka, 23.10.2023

Pozrite i:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/47-pondelok-19-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1900-pondelok-29-tyzdna-18