Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ezd 1, 1-6, Lk 8, 16-18

Veľmi dávno som čítal knihu: Hrdinovia na Rieke Kwai.

Zaujala ma tam duchovná sila pár zajatých vojakov, ktorí mali svetlo evanjelia. Zo zajateckého tábora, ktorý dosahoval hrôzy koncentračných táborov, dokázali vytvoriť spoločenstvo nádeje. Zajatci si navzájom pomáhali a dokonca vedeli odpustiť japonským väzniteľom. Tí boli šokovaní, keď sa s nimi po oslobodení dokonca rozlúčili a nepomstili.

Obraz tohto zajateckého tábora kontrastoval s iným. Jeho osloboditelia boli šokovaní, keď po ohlásení slobody nepočuli od zajatcov nijaký radostný pokrik. Ostali apatickí. Osloboditelia konštatovali: Bolo to mužstvo tieňov.

V prvom čítaní sem z knihy Ezdráš počuli dekrét Kýrosa, kráľa Peržanov: Pán, Boh nebies mi dal všetky kráľovstvá a rozkázal mi, aby som mu v Jeruzaleme, čo je v Judei, postavil dom. Nech teda každého z vás, kto akýmkoľvek spôsobom patrí k jeho ľudu, sprevádza Boh, nech vystúpi do Jeruzalema v Judei a buduje dom Pána, Boha Izraela.

To bolo jasania a radosti! Nemuselo. Za 70 rokov si Izraeliti zvykli na otroctvo. A niektorí sa tam dobre usadili. Žalmista píše:

Keď Pán privádzal späť sionských zajatcov, *

boli sme ako vo snách.

Ústa sme mali plné radosti *

a jazyk plný plesania.

Lenže, do akej krajiny prišli? Viete si predstaviť čo tam bolo po 70 rokoch? Iba pár si mohlo pamätať „staré časy“. Ostatní iba z rozprávania. A dostali sa do tvrdej reality! A dá sa to vybadať aj z rozjasaného žalmistu:

Tí, čo sejú v slzách, *s jasotom budú žať. 

Doslova siali takto: V jednej ruke osivo a motyku a v druhej meč. Museli sa brániť nájazdom lúpežníkov. A kniha Ezdrášova hovorí, že to nemali jednoduché. Svetlom bolo pre nich uistenie Božie, že sú na správnom mieste, že príde Mesiáš a to im dodávalo nádej.

Dodával im svetlo ten, ktorý po príchode k tomuto národu povedal: Nik nezažne lampu a neprikryje ju nádobou, ani ju nepostaví pod posteľ, ale postaví ju na svietnik, aby tí, čo vchádzajú, videli svetlo.

Videli svetlo z prísľubu, my ho môžeme vidieť v prítomnosti.

Turzovka - Vršek, 25.9.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/863-pondelok-25-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1871-pondelok-25-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1434-pondelok-25-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3151-pondelok-25-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3613-pondelok-25-tyzdna-22