Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Lv 23, 1. 4-11. 15-16. 27. 34b-37, Mt 13,54-58

Na druhý deň po kňazskej vysviacke som prišiel do kostola v rodnej dedine a išiel spovedať.

Ako prvá vošla do spovednice najbližšia staručká susedka. Pamätala si ma od malého chlapca. Keď som behával popri jej domčeku priam skokmi, keďže to bolo nadol, poznamenala: Daj si pozor chlapče, Aby sa ti nič nestalo! Mňa to bavilo, ešte som pridal. Teraz kľačala predo mnou v spovednici a dlho bolo ticho. Nevedela či sa má spovedať, či odísť. Ja som sa nezmohol na informáciu: Však môžete počkať na pána farára. Nakoniec prelomila trápnu situáciu a vyspovedala sa. Málo som ju roztrasený vnímal. Sústreďoval som sa na rozhrešenie, ktoré bol v latinčine a ktoré sme sa v seminári síce biflili, ale iné je v praxi.

Aj po dlhých rokoch musím žasnúť nad jej vierou – vidieť v tom ubehanom chlapcovi niekoho, kto jej má odpúšťať hriechy, to už niečo je! Nebola ako Nazaretčania, ktorí po príchode Pána Ježiša hovorili: „Skade má tento takú múdrosť a zázračnú moc? Vari to nie je tesárov syn? Nevolá sa jeho matka Mária a jeho bratia Jakub a Jozef, Šimon a Júda? A nie sú u nás všetky jeho sestry? Skadeže má toto všetko?“ A pohoršovali sa na ňom. Moja susedka - babka sa nepohoršila, ale prijala sviatosť zmierenia. A tak to bolo aj s mnohými mojimi rodákmi. Neviem nakoľko sa splnilo a spĺňa Ježišovo: „Proroka si všade uctia, len nie v jeho vlasti a v jeho dome.“

Je prvý piatok, keď sa snažíme viac prijímať sviatosť zmierenia. A je otázne, či to majú ťažšie proroci, alebo prijímatelia „prorockého poslania“. A nie je to jednoduché pre žiadnu stranu, ani pre prorokov (spovedníkov), ani pre kajúcnikov. A vôbec to nemusí byť iba v rodisku spovedníkov. Spovedník si musí byť vedomý daru služby a zodpovednosti – čo vyžaduje vieru a spovedajúci sa, potrebuje veľa viery, aby v hriešnom človekovi – kňazovi, videl Ježiša.

Takže s vierou a vďakou Bohu za milosrdenstvo sa usilujme nebyť ako Nazaretčania, aby u nás urobil Ježiš veľa zázrakov svojho milosrdenstva.

Turzovka, 4.8.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1812-piatok-17-tyzdna-2018

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2238-piatok-17-tyzdna-19