Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Jn 4, 7-16, Jn 11, 19-27, alebo Lk 10, 38-42 

Marta a Mária sú rodné sestry a spolu s bratom Lazárom boli Ježišovými priateľmi.

Prijímali a hostili Ježiša vo svojom dome.

Títo súrodenci otvorili nielen dvere svojho domu Ježišovi, ale predovšetkým ,,dvere“ svojho srdca. Prijímali vzácneho hosťa, s láskou poslúžili a boli pohostinní.

Marta, Mária a Lazár majú aj nás naučiť slúžiť s láskou, aby sme nepozerali na seba, na svoje vlastné pohodlie. Samozrejme, vždy nás ťahá sebecký postoj. Pomáha nám ho prekonať cit lásky. Ten mali aj svätí súrodenci. Považovali si za česť prijať Pána Ježiša vo svojom dome. Svoju lásku k nemu však prejavovali aj po jeho nanebovstúpení. Podľa tradície si veľa pre neho vytrpeli. Je dobre, ak máme cit lásky, niekoho blízkeho, ale je potrebné poslúžiť aj iným, ktorí to potrebujú.

Pápež František: ,,Kresťan nadobudne radosť vo svojom živote vtedy, keď sa podelí o srdce a lásku s druhým človekom“. Nech nám Marta so súrodencami pomáhajú byť ľuďmi služby a dobrých skutkov.

Túto službu najlepšie vystihujú matky, ktorým sa chceme poďakovať za ich obetavosť, lásku, starostlivosť v rodinách a všade, kde sú. Ďakujme matkám za všetko, čo robia pre nás.

Osobitne si všimnime Máriu, ktorá nás učí počúvať Ježiša, aby sme boli vnímaví na jeho hlas a boli vždy v blízkosti Ježiša. Je to žena modlitby. Ona zakúsila Božiu prítomnosť vo svojom živote. My môžeme Ježišovu prítomnosť zakúsiť v modlitbe, Eucharistii, svätej omši, či pri stretnutí s druhým človekom. Hľadajme čas byť s Ježišom, lebo to nie je stratený čas.

Lazár ich zastrešoval, vnášal súlad do rodiny.

Na koho sa podobáme v našom živote my, na svätú Martu, Máriu či Lazára? Nech nám pomáha ich príhovor, orodovanie, aby sme boli ľuďmi služby, lásky, pohostinnosti, ako Marta a ľuďmi modlitby, tými, ktorí počúvajú Pánove slová, ako Mária. Lazár nech nám pomáha vnášať na miesta kde sme pokoj a zázemie pre činnosť iných.

Turzovka, 29.7.2023

Niečo zo života Marty nájdete i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/435-sv-marta

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/926-sv-marta-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1344-sv-marta-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2234-sv-marta-ml

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2638-sv-marta-zs

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3085-sv-marta-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3545-sv-marta-maria-a-lazar-22