Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 9,26-31, 1 Jn 3,18-24, Ján 15,1-8

Naši miništranti majú na nástenke modlitbu pred i po sv. omši.

Teraz vo veľkonočnom čase tam majú prosbu, aby sa zbavili sebestačnosti. Pýtal som sa ich ako to chápu. Zdá sa, že to veľmi dobre pochopili, že nejde o to, aby sa spoliehali na iných vo veciach, ktoré môžu urobiť sami, ale o niečo iné.

A domnievam sa, že práve toto nám vysvetľuje Pán Ježiš v dnešnom evanjeliu, kde sme počuli: Ja som vinič, vy ste ratolesti. Kto ostáva vo mne a ja v ňom, prináša veľa ovocia; lebo bezo mňa nemôžete nič urobiť. A dokresľuje to: Ostaňte vo mne a ja vo vás. Ako ratolesť nemôže prinášať ovocie sama od seba, ak neostane na viniči, tak ani vy, ak neostanete vo mne.

Hovoriť o tom, že bez Ježiša, bez toho aby sme mu patrili, sme stratení, sa zdá byť dnes nepopulárne až neúnosné. Ľudia chcú byť samostatní, nezávislí.

Pánu Ježišovi však nejde o popularitu, ale o pravdu. A predkladá ju celkom otvorene: Ak niekto neostane vo mne, vyhodia ho von ako ratolesť a uschne. Potom ich pozbierajú, hodia ich do ohňa a zhoria.

Smrti sa väčšinou bojíme a nechceme o nej počuť. Nepripúšťame si ju. Ale nie je nakoniec treba ísť vždy tak ďaleko. Už život bez odpustenia, bez nájdenia Božej lásky, je životom, ktorý je ukrátený, je v ňom príliš mnoho strachu, výčitiek, beznádeje. Je dobré nevysvetľovať skutočnosti spásy a zatratenia ako skutočnosti „odmeny a trestu“, ale ako výsledok životnej orientácie. Ten, kto je pripojený ku Kristovi, je pre Boha a teda pre večnú budúcnosť „použiteľný“, jeho život pokračuje a rozvíja sa. Ten, kto k nemu nie je ani pripojený vierou, ani spôsobom života, totiž životom podľa svedomia, v nezištnej láske pre druhých, nie je vo večnosti použiteľný, nechce a nemôže tam byť, preto je z Viniča života, ktorým je Kristus, odrezaný.

Nebuďme sebestační na ceste k záchrane. Obráťme sa na Pána Ježiša. Odkazuje nám: Ak ostanete vo mne a moje slová ostanú vo vás, proste, o čo chcete, a splní sa vám to. Určite to, že sa staneme Ježišovými učeníkmi, svojim životom budeme oslavovať Boha a budeme prinášať veľa ovocia – dokonca pre celú večnosť.

Turzovka, 2.5.2021

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/337-5-velkonocna-nedela-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1712-5-velkonocna-nedela-4