Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 7, 10-14, Lk 1, 26-38

Keď niečo začneme študovať, zdá sa nám to ťažké.

Ak sa prehryzieme cez prvotné ťažkosti cítime sa v tom doma a zdá sa nám to jednoduché. Badáme ďalej do hĺbky a naraz sa nám vynárajú stále väčšie nejasnosti.

Ilustrujem: Objavenie atómu bol veľký pokrok a vyvolal spokojnosť vo vedeckých kruhoch. Keď ďalej skúmali atóm, zistili, že sa skladá z elektrónov, neutrónov a protónov. Lenže zistili, že nie sú na konci. A je viac otázok ako odpovedi. A ešte tam lietajú antielektróny, antiprotóny, antineutróny a kvarky. A možno ešte kdečo.

Tak je to i pri badaní Biblie, teológie. Svätý Augustín napísal: „Ak si o niečom myslíš, že tomu rozumieš, tak si buď istý, že to nie je Boh.“ Boha nemožno vtesnať „do skúmavky“.

Rovnako ako Boh, aj jeho konanie je tajomné, skryté očiam sveta. Ako vnímate rozhodnutie Boha vrátiť ľuďom večný život? Začína v bezvýznamnom Nazarete oslovením mladého dievčaťa. Dospelý, erudovaný človek sa nad tým pousmeje, že to nestojí za povšimnutie.

Reakcia Márie: Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav. Anjel ju utešuje: Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš.

Zastavme sa pri pozdrave „Zdravas’, milosti plná, Pán s tebou.“ Grécke slovo chaire -raduj sa, prekladáme slovom „Zdravas.“ Nejedná sa o veselosť, dobrú náladu, lebo toto všetko sa môže z nášho života vytratiť, alebo nemusí dostaviť. Boh Márii, aj všetkým veriacim, doslova rozkazuje, aby sa radovali v každej situácii, bez ohľadu na to, čo prežívajú, aký majú pocit, či náladu. Mária nejasala celý život, ale radosť v nej neprestajne prebývala. Radosť zakorenená vo viere, že Boh zachraňuje, že je tu a teraz a túto radosť ponúka každému človeku.

Máriu anjelove slová naplnili radosťou, upevnili v tom, že bola Bohom vybraná. Keby sme mali vieru, radovali by sme sa z toho, že spása prichádza a je silnejšia než zlo, utrpenie a smrť. Kristus prišiel, príde opäť, je znova ponúkaný i vtedy, keď nie je prijímaný. „Božie dary sú neodvolateľné.“ (Rim 11,29)

Turzovka, 2023

Pozriete tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/108-20-december

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1535-20-december-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2402-20-december-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3263-20-december-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3734-20-december-22