Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 7, 10-14, Lk 1, 26-38

Železo sa v ohni skúša. Láska v čom?

Možno aj v reakcii na oznámenie: Čakám dieťa. Na takýto oznam bývajú veľmi zaujímavé reakcie. Niektorí budúci rodičia sa potešia, je to pre nich tá najšťastnejšia správa. Iní si povedia: No, čo už? Ďalší to považujú za najtragickejšiu vec. Často plánujú zavraždiť nastavajúce dieťa pod srdcom matky, mnoho mužov vtedy opúšťa svoje „lásky“.

Žiadna budúca matka však nedostala oznámenie o materstve tak ako Mária. Anjel jej povedal: „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. A nikdy v žiadnom prípade nebolo storočia dopredu oznámené ako to predpovedal prorok Izaiáš: Hľa, panna počne a porodí syna a dá mu meno Emanuel.

Pri tomto oznámení o dieťati sa tiež skúšala láska. A to v rôznych rovinách.

V prvom rade to bola skúška lásky Boha k človekovi. Boh ide do krajnosti – stáva sa jedným z nás. To bola skúška vo vertikálnej rovine – zhora dole. Uvedomujeme si to v adventnej výzve pred Otčenášom: Boh nás tak tak miloval, že nám poslal svojho jednorodeného Syna za Spasiteľa....

Ďalej to bola skúška lásky človeka k Bohu. Ako odpovedá ľudstvo ústami Márie? „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova“. Mária služobnica Božia sa stala vtedy služobníčkou ľudstva. To bola skúška vo vertikálnej rovine – zdola hore.

Bola to tiež skúška lásky Máriinho snúbenca Jozefa – ako vieme obstal. To je rovina horizontálna.

Je to skúška aj našej lásky. V akom zmysle? Nuž, aký je náš postoj k tomuto tajomstvu Božej lásky. Vyberme si pod vplyvom prvého čítania jeden pohľad. Achaz na ponuku od Boha povedal: „Nebudem žiadať, nebudem pokúšať Pána.“ Na prvý pohľad to vyzerá pekné, priam hrdinské. V skutočnosti sa odmietal obracať na Boha. Bol pod vplyvom svojej ženy pohanky Jezabel. Nechce mať nič s Bohom. Ja si žijem svoj život, načo nejaké znamenia.

Môže sa stať, že aj my pod vplyvom pohanských postojov k Vianociam zabudneme na podstatu – znamenie: Boh prichádza a nás to vôbec neosloví.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.