Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 23, 5-8, Mt 1, 18-24

 Americká spoločnosť IBM si objednala počítačové komponenty z Japonska.

V objednávkovom formulári bola klauzula, že budú tolerované tri chybné komponenty z desaťtisíc komponentov.

Odpoveď z Japonska: Nerozumieme dobre požiadavke. Podľa zmluvy sme vyrobili desaťtisíc komponentov a zaradili sme tri chybné komponenty. Dúfame, že budete spokojní.

Kto by nechcel pracovať so spoľahlivou spoločnosťou? Každá firma zvažuje, s kým bude spolupracovať. Tak ako je to v ekonomickom sektore, je to aj v živote každého človeka. Každý človek je takpovediac „firmou“. A dôležité je, s kým ten človek pracuje. Ak niekto vstúpi do manželstva s niekým, s kým si rozumie, potom by sa dalo hovoriť o „rodinnej firme“. Ak niekto pracuje s človekom, ktorý je alkoholik alebo gambler, potom je spoločnosť nútená skrachovať.

Pred dvetisíc rokmi mal Jozef v Nazarete stolársku dielňu. Mal svojich dodávateľov a nákupcov, čiže pracoval s ľuďmi. Okrem toho Jozef spolupracoval aj s realitou Boha.

Evanjelium podľa Matúša hovorí o narodení Ježiša z Jozefovej perspektívy. Jozef bol zasnúbený s Máriou a predstavoval si s ňou manželstvo, ktoré by splnilo jeho očakávania. Keď zistil, že jeho nevesta je tehotná, bol veľmi sklamaný a myslel si, že mu Mária bola neverná. Mal len dve možnosti – prepustiť Máriu verejne súdnym procesom – to by znamenalo ukameňovať – alebo ju prepustiť súkromne napísaním listu o rozluke. Jozef sa ju rozhodol súkromne prepustiť, aby nemusel Máriu verejne odhaľovať v jej hanbe.

V tejto komplikovanej situácii ako o tom uvažoval, zjavil sa mu vo sne Pánov anjel a povedal: „Jozef, syn Dávidov, neboj sa prijať Máriu, svoju manželku, lebo to, čo sa v nej počalo, je z Ducha Svätého. Jozef si položil otázku: Mám veriť týmto slovám? Mám dôverovať Bohu a spolupracovať s ním?

Dnes vieme, prečo možno Jozefa označiť za veľkého a spravodlivého. Jednoducho sa dal do služieb Božích. Naučil sa, že Božia vôľa môže byť úplne iná ako ľudská. Jozef teda nepoužil ani prvú, ani druhú možnosť, ale radšej tretiu možnosť, totiž spoluprácu s Božou múdrosťou.

V dnešnom evanjeliu sme počuli, ako Jozef zareagoval, keď sa dozvedel, že jeho nevesta Mária čaká dieťa. Je isté, že Jozef vyriešil tento problém s Božou pomocou. Otázka pre nás: Riešime aj my svoje problémy s Božou pomocou?

Jozefov príbeh obsahuje posolstvo, ktoré môže byť adresované aj nám – každému z nás. Slová evanjelia: Jozef, syn Dávidov, neboj sa prijať Máriu za manželku – by mohli platiť aj pre nás. Dalo by sa to preložiť takto: Neboj sa spolupracovať s Bohom vo svojom živote, lebo táto spolupráca prináša radosť a pokoj do tvojej duše.

Blíži sa čas Vianoc – je to čas pozvania pre každého z nás: nebojte sa obetovať svoj čas modlitbe, svätej omši, zamysleniu. Boh nám ponúka spoluprácu, vďaka ktorej môžete vybudovať svoj život – a to nielen nateraz, ale na večnosť. V týchto veľmi turbulentných časoch potrebujeme túto spoluprácu viac ako kedykoľvek predtým.

Príkladom toho je skúsenosť od nás. BMG Invest tu pôsobila od roku 1994. Tento fond sľuboval ľuďom veľké zisky, nadmerné zisky. Bola na to veľká reklama. Vždy sa hovorilo: Môžete nám veriť! V našom fonde pracujú stovky špecialistov. Náš sľub sa splní. Ako však vyzerala realita? Ľudia boli zámerne klamaní a státisíce prišli o svoje úspory. Musíme si teda dobre premyslieť, s kým pracujeme. Prípad BMG-Invest ale nie je jediným prípadom – podobné príklady existujú aj v iných oblastiach.

Ale Božia ponuka spolupráce nie je klamstvom, ale siaha až do večnosti. Nebojme sa teda Božieho plánu, ktorý pre nás má, prijmime ho a spolupracujme s ním!

Turzovka, 2023

Pozri tiež tieto karty:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/110-18-december

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/465-18-december-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1964-18-december-18

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1532-18-decembra

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2400-18-december-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2815-18-december-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3259-18-december-21