Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 12, 5-16a, Lk 14, 15-24

Príťažlivosť sveta je zrejmá.

Božie kráľovstvo ako keby nemalo proti nemu šancu. Keď pozeráme na zloženie účastníkov bohoslužieb a rôznych náboženských akcii, akoby bolo iba pre starých?

Čím to je? Či svet nie je od Boha? Prirodzene, že je! Niečo sa tu porúchalo.

Pouvažujme nad tým z pohľadu dnešného evanjelia. Jeden zo spolustolujúcich povedal Ježišovi: „Blahoslavený, kto bude jesť chlieb v Božom kráľovstve.“ Ježiš mu na to odpovedal podobenstvom: „Istý človek pripravil veľkú večeru a pozval mnoho ľudí. Keď nadišla hodina večere, poslal svojho sluhu, aby povedal pozvaným: ‚Poďte, už je všetko pripravené.‘ A naraz sa začali všetci vyhovárať. Prvý mu povedal: ‚Kúpil som pole a musím si ho ísť pozrieť. Prosím ťa, ospravedlň ma!‘ Druhý povedal: ‚Kúpil som päť záprahov volov a idem ich vyskúšať. Prosím ťa, ospravedlň ma!‘ A ďalší povedal: ‚Oženil som sa, a preto nemôžem prísť.‘

Podobenstvom povedal Pán v úvode naznačené; poukázal na príťažlivosť sveta. Na starosti a radosti vo svete pre ktoré sa zabúda na Božie kráľovstvo.

Ako končí podobenstvo? Vtedy sa hospodár rozhneval a povedal svojmu sluhovi: ‚Vyjdi rýchle na námestia a do ulíc mesta a priveď sem chudobných a mrzákov, slepých a chromých!‘ A opakovane urobil nábor na hostinu v Božom kráľovstve.

Dostali sa tam chudobní a mrzáci, slepí a chromí!‘ To by naznačovalo, že takí, ktorí si nemohli užiť tento svet. Nemuseli odolávať „príťažlivosti svete“! Sú vo svojej bolesti vo výhode? Asi.

Čo robiť aby sme sa vyhli tomuto vyhláseniu: Lebo hovorím vám, že ani jeden z tamtých mužov, čo boli pozvaní, neokúsi moju večeru?

Asi potrebujeme rozum a logiku; tento svet a jeho príťažlivosť je od Boha. Teda budujme Božie kráľovstvo už na tomto svete. Veď „večnosť začína dnes“!

Turzovka, 7.11.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1485-utorok-31-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1916-utorok-31-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2350-utorok-31-tyzdna-19