Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 8, 18-25, Lk 13, 18-21

Necháte sa niekedy odradiť, cítite sa sklamaní?

Niekedy sa nakopia rôzne ťažkosti a zdajú sa neprekonateľné, také ohromujúce, že sa dostaneme priam do depresie. Mala by nám v tom pomôcť viera, ale životná kríza prichádza práve pre problémy vo viere, presnejšie dôvery v Boha.

Ježiš povedal pár podobenstiev, ktoré by nám mali vniesť svetlo do života a objasniť, že Božie kráľovstvo nie je stratené vo svete a nemalo by byť stratené ani v našich životoch. Hovorí o rozširovaní Božieho kráľovstva.

Ježiš nahlas uvažuje:

 „Čomu sa podobá Božie kráľovstvo, k čomu ho prirovnám? Podobá sa horčičnému zrnku, ktoré človek vzal a zasial vo svojej záhrade. Keď vyrástlo, bol z neho strom a nebeské vtáky hniezdili na jeho konároch.“

My máme luxus spätného pohľadu. Vieme, že sa to splnilo. Ale učeníci mali ťažkosti pochopiť podstatu Božieho kráľovstva, ktoré Ježiš ustanovil. Oni si nevedeli predstaviť, že Božie kráľovstvo majú rozšíriť do celého sveta a že sa to stane. Čo Ježiš povedal nie je podobenstvo, skôr porovnanie, dokonca proroctvo o rozšírení Cirkvi.

My vieme, že sa to splnilo. A to by nás mohlo povzbudiť k dôvere, aby aj v nás rástlo dobro a zmizli chmáry života. Aby najskôr v nás, našom živote rástlo Božie kráľovstvo.

Ako? O tom je druhé kratučké prirovnanie: Božie kráľovstvo podobá sa kvasu, ktorý žena vezme a vmiesi do troch mier múky, až sa všetko prekvasí.“

Tak ako kvas urobí chutným chlieb a preniká ho, tak by mala viera prenikať nás život. Vo všetkých detailoch. Iba v tom prípade bude viera pomocou v našich ťažkostiach.

Turzovka, 31.10.2023

Úvahu nad dnešnými čítaniami nájdete i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/527-utorok-30-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1021-utorok-30-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1476-utorok-30-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2343-utorok-30-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2751-utorok-30-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3660-utorok-30-tyzdna-22