Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 4, 1-8, Lk 12, 1-7

Keď som pred štyrmi rokmi vplával do mútnych vôd na Facebooku, začal som s týmito vtipným myšlienkami od neznámeho autora:

„Keďže nemám PC snažím sa získať priateľov po vzore Facebooku. Každý deň chodím von a okoloidúcim hovorím o tom ako sa cítim, čo som jedol, čo budem variť, čo budem dnes robiť. Potom im rozdávam fotky rodiny, psa, záhrady, detí, hovorím im o nich.

Počúvam ich rozhovory a hovorím im ako ich milujem.

Funguje to. Už mám troch priateľov. Dvoch policajtov a jedného psychiatra.“

Je to sci-fi, či realita? Na ulici to normálni ľudia nerobia, ale na FB áno. Ľudia si chránia svoje súkromie, dbajú o ochranu osobných údajov a vzápätí celému svetu (a je to možné sledovať na celom svete) dávajú obrázky svojich deti, čo varia, ako sa cítia a často tam aj vyplakávajú, chvália sa i nadávajú.

V evanjeliu nám povedal Pán Ježiš: „Chráňte sa kvasu farizejov, čiže pokrytectva. Veď nič nie je skryté, čo by sa neodhalilo, a nič utajené, čo by sa neprezvedelo. Lebo čo ste povedali vo tme, bude počuť na svetle, a čo ste pošepli v izbách do ucha, bude sa rozhlasovať zo striech.

Pán Ježiš nemyslel na FB, ale na osobný a potom konečný súd, kde všetko vyjde najavo. NA FB dávame to čo chceme, aby iní vedeli o nás o našich blízkych. Nezabúdajme, že bude zverejnené aj to čo nechceme, aby bolo zverejnené. Preto úprimne sa zverujme pri spovedí, aby to tam bolo prikryté Ježišovým milosrdenstvom a robme nápravu, aby sme sa nemuseli hanbiť celú večnosť.

Turzovka, 20.10.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1034-piatok-28-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1463-piatok-28-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2735-piatok-28-tyzdna-20