Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sol 4, 13-18 Lk 4,16-30

Keď 1. 9. 1939 napadlo Nemecko Poľsko, začala 2. svetová vojna.

Keď sa k nemu o 17 dní pridal Sovietsky zväz, pre poľský národ nastala tma. Niekto napísal, že Poľsku ostali svietiť iba dve sviece - Čenstochovská Panna Mária a Katolícka cirkev. Už sa mohli modliť iba o zázrak.

Tak ako mnoho raz v histórii, povstali z popola a tmy. Preto je u nich taká veľká úcta k Panne Márii a možno povedať i k Cirkvi. Prečo práve Panna Mária, môže byť tým svetlom?

Azda preto, že sama zažila veľkú tmu. Asi iba matky vedia najlepšie precítiť situáciu Panny Márie, ako ju popísal novinár vtedajších čias, evanjelista Lukáš:

Keď rodáci Pána Ježiša – Nazaretčania, počuli Ježišove slová všetkých v synagóge zachvátil hnev. Vstali, vyhnali ho z mesta a viedli ho až na zráz vrchu, na ktorom bolo ich mesto postavené, a odtiaľ ho chceli zhodiť. A Panna Mária to všetko videla a počula. A bolo to len chvíľu po tom, ako všetci Ježišovi prisviedčali a divili sa milým slovám, čo vychádzali z jeho úst a Mária bola hrdá na svojho syna.

Niekto však zvolal: „Vari to nie je Jozefov (tesárov) syn?“ A nastala davová psychóza a karta sa obrátila.

Však nič nové pod slnkom?! Je tu psychóza (a omnoho agresívnejšia a rafinovanejšia, ako vpred 2 000 rokmi), ale ostávajú dve sviece – Mária a jej syn – Pravda v Cirkvi!

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 4.9.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/397-pondelok-22-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1411-pondelok-22-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2680-pondelok-22-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3124-pondelok-22-tyzdna-21