Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sol 4, 13-18 Lk 4,16-30

Zvyk je železná košeľa, hovorí naša ľudová múdrosť.

Zvyk nás často k niečomu vedie bez toho, žeby sme uvažovali či je to vhodné, alebo nie.  

V dnešnom evanjeliu nám zaznelo: Podľa svojho zvyku vošiel v sobotu do synagógy. Učili ho tomu aj rodičia: Keď mal dvanásť rokov, tiež išli (do chrámu), ako bývalo na sviatky zvykom. (Lk 2,42). Pán Ježiš zvykol celé noci tráviť na modlitbách. Teda môže byť aj dobrý zvyk.

V dnešnom evanjeliu sme však počuli aj toto: Všetci mu prisviedčali a divili sa milým slovám, čo vychádzali z jeho úst, a hovorili: „Vari to nie je Jozefov syn?“ Boli zvyknutí na iného Ježiša. Nevedeli ho prijať ako posla Božieho, tobôž Božieho syna a preto: všetkých v synagóge zachvátil hnev. Vstali, vyhnali ho z mesta a viedli ho až na zráz vrchu, na ktorom bolo ich mesto postavené, a odtiaľ ho chceli zhodiť. Zvyk sa stal zlozvykom. Teda môže byť aj zlý zvyk.  

Opakovaný dobrý skutok, dobrý postoj sa môže stať dobrým zvykom a to sa volá čnosť. V asketike je jeden odbor, ktorý voláme aretológia. Je to práve náuka o čnostiach.  Arete je z gréčtiny, znamená to, čo budí obdiv, úžas. Sv. Augustín definoval, že „cnosti dávajú láske poriadok“. Katechizmus ich definuje ako „trvalý stav ku konaniu dobra“.  Je to: „kvalita ducha“, alebo „večná hodnota“. Tiež „spirituálne zlato“ – ako to niekto nazval.

Venovať sa cnostiam, učiť sa ich, cvičiť sa v nich je poslanie každého dobrého človeka – a samozrejme kresťana.

Nie je to však cvičenie, pre cvičenie. Nejaké duchovné rekordmanstvo.

Po internete sa potulovala nasledujúca scénka. V dome opravovali vchodové dvere, ktoré boli celé presklené, ale ešte nemali vyplň. Bol to iba rám. Takže chodili cez „zatvorené“ dvere. Psík prišiel k dverám a začal na ne škrabať, aby mu ich otvorili. Bol zvyknutý, že je tam sklo. Ukázali mu ako môže prejsť; nevošiel kým mu ich neotvorili.

Zvyk je železná košeľa. Môže nás držať v dobrom, ale nikdy nezaškodí, ba je potrebné, aby sme rozmýšľali a uvažovali prečo niečo robíme, či nerobíme. A nebojme sa vykročiť aj na nové, lepšie cesty.

Turzovka, Vysoká, 4.9.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.