Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sol 3, 7-13, Mt 24,42-51

Koniec sveta zamestnáva všetky generácie, všetkých vyznaní i neveriacich. 

V dnešnom evanjeliu sme počuli ako Ježiš povedal svojim učeníkom: „Bdejte, lebo neviete, v ktorý deň príde váš Pán.

Prvá myšlienka môže byť: Dnešné evanjelium hovorí o príchode Pána na konci čias a vyzýva nás, aby sme boli bdelí. V čase prvých kresťanov si mnohí ľudia mysleli, že koniec tohto sveta je blízko a že Ježiš sa rýchlo vráti. Dnes si mnohí myslia, že koniec sveta je blízko (ekologicky možno). Preto sa objavujú naliehavé výzvy zamyslieť sa nad významom bdelosti.

Dôležité však nie je poznať hodinu konca tohto sveta, ale vnímať príchod Ježiša, ktorý je už prítomný medzi nami v osobe chudobného (porov. Mt 25,40) a mnohými inými spôsobmi a udalosťami nášho každodenného života. Dôležité je otvoriť oči a pamätať na úsilie dobrého služobníka, o ktorom Ježiš hovorí v podobenstve.

A tak tu už máme príchod Pána Ježiša. A už nás súdi! Nedá sa to vytušiť z tohto textu?

Ale keby si zlý sluha v srdci povedal: ‚Môj pán voľajako nejde‘ a začal by biť svojich spolusluhov, jesť a piť s opilcami, pán toho sluhu príde v deň, keď to najmenej čaká, a v hodinu, o ktorej sa nenazdá, oddelí ho a dá mu podiel medzi pokrytcami; tam bude plač a škrípanie zubami.“

V akom zmysle? Ak premrhávame svoj život (spomína sa opilstvo, nedôstojný život človeka), zaraďujeme sa medzi „pokrytcov“. Teda medzi ľudí, ktorí sú iba navonok dobrí.

Preto nasledujme týchto učeníkov (sluhov):

Kto je teda verný a múdry sluha, ktorého pán ustanovil nad svojou čeľaďou, aby jej načas dával pokrm? Blahoslavený sluha, ktorého pán pri svojom príchode nájde tak robiť. Veru, hovorím vám: Ustanoví ho nad celým svojím majetkom.

V tom prípade načas dávame pokrm ducha – dobrý príklad iným. Sme ustanovení nad celým svojím majetkom – nie otrokom, ale slobodnými rozdávateľom dobra.

Takže nie je dôležite dokedy sa bude točiť naša „Matička Zem“, dokedy tu my budeme, ale či robíme dobro.

Turzovka, 31.8.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/893-stvrtok-21-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1407-stvrtok-21-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1842-stvrtok-21-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2675-stvrtok-21-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3120-stvrtok-21-tyzdna-21