Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zjv 21, 9b-14, Jn 1, 45-51

Niektorí snúbenci hovoria, že sa im zdá, ako by sa poznali večnosť.

Môže to byť tým, že majú niekoho vysnívaného a v snúbencovi sa im ten sen plní. Projektujú do partnera svoje predstavy. Možno preto sa hovorí, že láska je slepá, lebo v inom vidia svoju predstavu. A potom zistia, že realita je iná.

V dnešnom evanjeliu v súvislosti s oslávencom sme počuli ako mu Ježiš vravel: „Videl som ťa prv, ako ťa Filip zavolal, keď si bol pod figovníkom.“

To patrí nielen Bartolomejovi, ale nám všetkým. Ježišove  poznanie je v láske. Miloval nás od večnosti ako prvých, než sme sa naučili milovať ho (1 Jána 4:19). Vie, čo robíme, dokonca aj to, čo si myslíme, vrátane našich najvnútornejších túžob. Nič mu nie je tajné (Lukáš 8:17).

Pozor, Pán Ježiš takto pozná a miluje všetkých ľudí! Žiaľ my sme často v pozícii Bartolomeja. Podobne ako on, aj mnohí z nás odsudzujú a odmietajú iných ľudí. Bartolomej hovorí, že z Nazareta nemôže prísť nič dobré. Boh však môže urobiť neočakávané veci. Práve tí, na ktorých sa pozeráme zhora, alebo ktorými pohŕdame, sú tí, ktorých Boh sprevádza láskou a žehná.

V Ježišových časoch bol Nazaret vidieckou oblasťou, ďaleko od Jeruzalema. Kto by si bol pomyslel, že zasľúbený Mesiáš môže prísť odtiaľ? Sám Bartolomej bol obyčajný človek a napriek jeho odsudzujúcemu postoju ho Ježiš chválil ako pravé dieťa Izraela a ako človeka bez akejkoľvek dvojtvárnosti. Kto by si bol pomyslel, že ho Ježiš povolá ako jedného z apoštolov? Ani sám Bartolomej to nečakal. V skutočnosti Boh nepoužíva ľudské štandardy.

Bartolomejove povolanie je výzvou pre všetkých, aby „prišli a videli" Ježiša a stali sa jeho apoštolom. Bol to Filip, kto v skutočnosti povedal Bartolomejovi o Ježišovi. Kiež sme ako Filip, ktorý evanjelizuje iných ľudí, a kiež sme ako Bartolomej, ktorý prijal pozvanie a uznal Ježiša za Božieho syna; kráľa Izraela. Ak skutočne veríme, Ježiš sľúbil, že uvidíme väčšie veci ako tie, ktoré považujeme za veľké.

Turzovka, Vysoká 24.8.2023

Viac o dnešnom svätcovi sa môžete dozvedieť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/405-sv-bartolomej-apostol

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/895-sv-bartolomej

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1398-sv-bartolomej-apostol-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1835-svaety-bartolomej-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3118-sv-bartolomej-apostol-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3579-sv-bartolomej-22