Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 55,6-9, Flp 1,20c-24.27a, Mt 20,1-16a

Nie je úplne pravdou, že len ľudia zlí sú neobľúbení.

Aj dobrí ľudia majú svojich nepriateľov a závistlivcov. Sú to zväčša tí, ktorí z ich dobroty nič nezískali. Prípadne aj získali, ale domnievajú sa, že málo. Možno aj to vyjadruje porekadlo: Pre dobrotu, na žobrotu. Snáď máte skúsenosti, že deti sa hnevajú na rodičov, ktorí im veľa dávajú. Chceli by viac a nie sú spokojní.

Aj v podobenstve o robotníkoch vo vinici sme počuli, že robotníci šomrú a zazerajú na pána, lebo je dobrý.

Ježiš týmto podobenstvom nechcel riešiť sociálny problém práce a mzdy. Veď by to bolo nespravodlivé, aby všetci dostali rovnakú výplatu za rozdielnu dĺžku odpracovaných hodín. Ježiš v podobenstve predstavuje v majiteľovi vinice konanie Boha.

Dnes zaznelo jedno z krásnej série podobenstiev, v ktorých Ježiš ukazoval, že Boh, Pán a Stvoriteľ neba i zeme, je milujúci Otec. Takými sú napríklad podobenstvá o márnotratnom synovi, o stratenej ovečke a o neodbytnom priateľovi. Vždy je v nich zjavné, že Boh chce zachrániť každého človeka, že človek má v každej chvíli života možnosť navrátiť sa k Bohu, že Boh pozerá na ľudské srdce a na jeho ochotu zmeniť sa, že Boh aj tomu poslednému dá toľko, koľko prvému, dobrému a vytrvalému.

Niektorí Ježišovi poslucháči neprijímali s nadšením rozprávanie o Božej dobrote a láske. Boli by radšej počúvali, keby bol Ježiš rozprával o povinnostiach a právach. Keby im bol presne povedal, čo za čo dostanú. Keby im bol dal nejaké tabuľky, v ktorých by si mohli rýchlo zistiť, ako na tom stoja oni, alebo iní. Nechceli prijať Božiu logiku, v ktorej sú iné pravidlá, ako sú v ľudskej logike. Neprijali to, čo Boh povedal prostredníctvom proroka Izaiáša (1. čítanie): „Lebo moje myšlienky nie sú vaše myšlienky a vaše cesty nie sú mojimi cestami, hovorí Pán. Lebo ako vysoko je nebo nad zemou, tak vysoko sú moje cesty nad vašimi cestami a moje myšlienky nad vašimi myšlienkami“. Možno parafrázovať: „Božia dobrota je nad ľudskou“.

Ako sa niekedy na Božiu dobrotu pozerá so zlým okom, tak sa podobne pozerá aj na ľudskú dobrotu. Dobrí ľudia to nemajú ľahké. Často pociťujú zo strany druhých závisť, hnev a dokonca aj nenávisť. Je to zapríčinené tým, že zlí ľudia si myslia, že aj iní sú zlí. Nemôžu uveriť, že niekto môže konať aj nezištne. Ak to u niekoho vidia, tak hľadajú, čo je za tým. Vždy chcú nájsť nejakú nečestnosť alebo nespravodlivosť. Buď povedia, že je niekto bohatý a má z čoho rozdávať. Alebo že nakradol a teraz sa ukazuje, aký je dobrý. Alebo čosi tým sleduje, aby mohol potom získať viac.

Zlé oko pozerá na všetko z pohľadu svojho egoizmu. Nevie sa tešiť z toho, že niekto niekomu pomôže. Tešilo by sa len vtedy, keby ono malo z toho nejaké výhody. Sú ľudia, ktorí nemajú mieru a stále im niečo chýba, ale ak sa iným pomôže, tak to nemôžu prežiť. Vždy majú veľa argumentov typu: Ja robím a mne nikto zadarmo nič nedá; niekto si zbabre život a teraz mu musia všetci pomáhať; kto chce niečo robiť, mal by mať na to peniaze...

Dobrí ľudia sa už poučili, a preto pomáhajú tak, aby to nikto nevedel a nevidel okrem toho, kto to vedieť a vidieť musí. Poznáme veľa ľudí, ktorí podporujú misijné diela a nikomu to nepovedia. Prispejú veľkou čiastkou na opravu kostola a mlčia o tom. Prosia kňaza, aby to nikomu nepovedal. Nakúpia veci a pošlú ich charitatívnym organizáciám. Robia to v duchu prísľubu Ježiša, ktorý povedal, že Boh vidí aj v skrytosti a odmení to, čo je v skrytosti (porov. Mt 6, 3-4).

Sme svedkami aj verejnej demonštrácie dobra. Je to vtedy, keď si firmy alebo podnikatelia robia reklamu. Verejne podporujú rozličné užitočné a charitatívne aktivity. Ak takéto sponzorské dary neochudobňujú firmu (zamestnancov), lebo to dáva z prebytku, to treba hodnotiť pozitívne. Je to cenná pomoc pre tých, ktorí ju potrebujú. Život v spoločnosti bude o to ľudskejší a znesiteľnejší, o čo bude viac štedrých darcov a sponzorov.

Čím viac dobra konáme, tým viac sa podobáme na nášho Nebeského Otca. Tým viac je náš život podobný logike Božej, ako ľudskej. Preto musíme počítať s ľuďmi, ktorí budú na nás pozerať so zlým pohľadom. Možno však aj niekomu pomôžeme, aby sa zbavil svojho lakomstva a egoizmu. O bohatom Zachejovi na strome by nikto nebol povedal, že za krátky čas rozdá polovicu svojho majetku. A stalo sa. Bolo to preto, lebo sa stretol s dobrým človekom, Ježišom.

Na svete bude vždy dosť zlých a závistlivých ľudí. Ak by premohli tých dobrých, urobili by zo zeme peklo. My, kresťania, sme tu na to, aby sa tak nestalo.

 Turzovka – Vršek, 24.9.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1433-25-nedela-v-cezrocnom-obdobi-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2703-25-nedela-v-obdobi-cez-rok-20