Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dt 34, 1-12, Mt 18, 15-20

Neduhom doby, aj nás veriacich je ohováranie.

Pripomeňme si rozdiel medzi ohováraním a osočovaním. Ohováranie je poukazovanie na zlé vlastnosti prípadne činy blízkej, ale aj cudzej osoby. Osočovanie je veľmi podobné ako ohováranie, avšak pri osočovaní si zlé vlastnosti či činy osočovanej osoby vymýšľame, prípadne ich neúmerne zveličujeme.

Postoj Ježiša: Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe, choď a napomeň ho medzi štyrmi očami. Lenže my často ohovárame aj tých, čo sa proti nám nepreviňujú (neprehrešujú).

Častá otázka: Kedy je rozprávanie o iných už ohováraním? Je to jednoduché. Nejaká významná osobnosť mala vždy vo svojej pracovni jednu voľnú stoličku. Keď sa o nikom hovorilo, pripomenul: Predstav si, žeby tu sedel. Pripomínajme si „prázdnu stoličku“ a pýtajme sa: Hovorili by sme tak o inom, keby na nej sedel.

Turzovka, 16.8.2023

Pozrite tiež: https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2656-streda-19-tyzdna-sv-frantiska-de-chantal