Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 12, 1-4, Mk 5, 21-43

Markovo Evanjelium je najkratšie zo všetkých, ale tento príbeh opisuje najdlhšie zo všetkých troch evanjelistov. 

Dva príbehy uzdravenia sú prepojené (ako je to aj v Matúšovi a Lukášovi). Jairus, ktorého Marek označil za „predstaveného synagógy“, prichádza k Ježišovi a len čo ho zazrel, padol mu k nohám a veľmi ho prosil: „Dcérka mi umiera. Poď, vlož na ňu ruky, aby ozdravela a žila.“

Jairus neprosí za seba, ale v mene iného. Ježiš odišiel s ním a za ním išiel veľký zástup a tlačil sa na neho. Hneď po tejto prosbe prichádza žena, ktorá (iba) počula o Ježišovi a ani neprosí o uzdravenie, ale jednoducho sa dotkne jeho plášťa a je uzdravená. 

Ježiš hneď poznal, že z neho vyšla sila. Obrátil sa k zástupu a spýtal sa: „Kto sa to dotkol mojich šiat?“ Jeho učeníci mu vraveli: „Vidíš, že sa na teba tlačí zástup, a pýtaš sa: ‚Kto sa ma dotkol?‘“ Ale on sa obzeral, chcel vidieť tú, čo to urobila. Žena, vediac, čo sa s ňou stalo, prišla so strachom a chvením, padla pred neho a povedala mu celú pravdu. A on jej povedal: „Dcéra, tvoja viera ťa uzdravila. Choď v pokoji a buď uzdravená zo svojej choroby.“

Po zastavení sprievodu, prichádza správa, že Jairova dcéra zomrela. Je príliš neskoro.

Ale keď Ježiš počul, čo hovoria, povedal predstavenému synagógy: „Neboj sa, len ver!“ A nikomu nedovolil ísť za sebou, iba Petrovi, Jakubovi a Jakubovmu bratovi Jánovi.

Viera je stredobodom týchto dvoch prepletených príbehov. V prvom, Ježiš vyhlási ženu za veriacu, „tvoja viera ťa uzdravila“. V druhom, Jairus je povzbudzovaný, aby si zachoval vieru, dokonca aj tvárou v tvár smrti: „Neboj sa, len ver“. Ženinu vieru Ježiš opisuje, Jairovi ju predpisuje.

Podstatné, čo sa deje okolo osoby Ježiša v Markovom a (nielen v jeho) evanjeliu je ohlasovanie, že sa priblížilo Božie kráľovstvo. To je sprevádzané vierou a plodí vieru.

Je tu otázka: „Priblíži sa Božie kráľovstvo, bude prijaté vierou, alebo bude spochybnené a popreté? Príbeh Jairovej dcéry obsahuje prvý prípad úplnej nedôvery v to, čo Ježiš sľubuje. V Markovi je veľa rôznych reakcií na Ježiša, ale toto je prvýkrát, čo je zosmiešňovaný a sprevádzaný neverou. Keď Ježiš povedal zástupu zhromaždenému v Jairovom dome: „Prečo sa plašíte a nariekate? Dievča neumrelo, ale spí“, oni ho vysmiali.

Ale tento smiech – kontrastujúci s pozoruhodnou vierou ženy, o ktorej sme práve počuli, a zúfalou vierou Jairusa, ktorý dúfa proti nádeji – slúži len na zvýšenie napätia príbehu. Potom, čo Ježiš chytil dievčatá za ruku a vyzval ju, aby vstala, to urobí na vysmievajúcich sa neveriacich veľký dojem a stŕpli od veľkého úžasu. Originál má: megale ekstaseis - „veľkú extázu“. Všetko je to znakom, že sa blíži Božie kráľovstvo. Ježišova prítomnosť je tým rozhodujúcim činiteľom v týchto dvoch príbehoch úžasnej viery.

Teraz sme my v tomto dianí rastu Božieho kráľovstva, alebo jeho brzdení.

Turzovka, 31.1.2023