Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 10, 1-10, Mk 3, 31-35

Človek môže byť „niekým“ len vtedy, keď je blízko Boha, pretože len dobro je „niečo“ a Boh je jediným zdrojom dobra. 

Zlo nie je nič, pretože je to absencia dobra. Takže, odchod od Boha je len ničota.

Preto je pre nás prirodzené, že prichádzame k Ježišovi. Nám sa nedá k nemu prísť tak fyzicky ako Ježišovej matke a rodine. Môže nás potešiť to, čo im povedal, keď ho hľadali: Rozhliadol sa po tých, čo sedeli okolo neho, a povedal: „Hľa, moja matka a moji bratia. Lebo kto plní Božiu vôľu, je môj brat i moja sestra i matka.“ Patríme do jeho rodiny, presnejšie - môžeme.

Ako sa môžeš priblížiť k Pánu Ježišovi?

Poďme postupne: Boží, teda i Ježišovi, sme od narodenia – každý z nás je Božím stvorením, jeho dieťaťom. Táto blízkosť je však len formálna, kým sa nepretaví do plnenia Božej vôle. Preto pred svojou matkou a rodinou vyhlásil: Lebo kto plní Božiu vôľu, je môj brat i moja sestra i matka.

To znamená, že máme plniť vôľu Božiu a tú plní ten, kto koná dobro. Konaním dobra, konkrétne toho, čo Boh označuje ako dobro, sme blízko Bohu a realizuje sa naša vrodená blízkosť k nemu.

Áno, neučíme sa my a neučíme tomu ani deti, čo hovorí o sebe Ježiš: Prichádzam, aby som plnil tvoju vôľu, Bože. To zaznelo v prvom čítanie dvakrát. Aj v refréne medzispevu sme to opakovali vo forme modlitby.

Turzovka, 24.1.2023