Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 9, 15. 24-28, Mk 3, 22-30

Ak mám možnosť, sledujem diskusné relácie politikov.

Zábavám sa pritom, ako mnohí využívajú prostriedky manipulácie. Keď sú v koncoch, učebnicovo využívajú argument „ad hominem“, teda útok na oponenta. Smutné je, že mnohí sledovatelia práve takýmto naletia.

Majstrami tejto manipulácie boli farizeji a zákonníci. Dnes sme počuli: Zákonníci, čo prišli z Jeruzalema, hovorili: „Je posadnutý Belzebulom“ a: „Mocou kniežaťa zlých duchov vyháňa zlých duchov.“ Nemohli odolať Ježišovej múdrosti, nemohli prehliadnuť jeho duchovnú silu prejavujúcu sa dokonca v zázrakoch a tak ho obvinili, že to robí za pomoci temných síl!

Ježiš považuje za potrebné brániť sa a tvrdo vyhlasuje: Veru, hovorím vám: Ľuďom sa odpustia všetky hriechy i rúhania, ktorými by sa rúhali. Kto by sa však rúhal Duchu Svätému, tomu sa neodpúšťa naveky, ale je vinný večným hriechom.“

Prečo hovorí o večnom treste? Lebo pravdu považuje za veľmi dôležitú, základ Božieho kráľovstva. Kresťan by mal byť preto hľadačom pravdy. Veď Ježiš je Pravda, a Duch Svätý pôsobí iba v pravde. A Božie kráľovstvo je kráľovstvo pravdy. Preto naše vzťahy musia byť založené na pravde. Aké je to priateľstvo, láska, ak nie je pravdivá?

Preto je smutné, že práve kresťania naletia na nezmysly. Na svojich sieťach majú sväté (väčšinou gýčové) obrázky a pritom zdieľajú nezmysly a pomáhajú šíriť klamstvo.

Je smutné, že ide o regióny, ktoré sa viac hlásia k náboženstvu a menej hľadajú pravdu. Je to dôsledok nesprávnej pastorácie, že sa len „kázalo“ a málo vysvetľovalo? Možno.

Turzovka, 23.12017