Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gal 1, 6-12, Lk 10, 25-37

Preklínanie, prekliatie považujeme za niečo veľmi tvrdé a zlé.

V prvom čítaní sme počuli stupňované prekliatie. Sv. Pavol preklína tých Galaťanov mätú a chcú prekrútiť Kristovo evanjelium. Zdôrazňuje: Ale keby sme vám hlásali my alebo aj anjel z neba iné evanjelium, ako sme vám hlásali, nech je prekliaty! Ako sme už povedali, aj teraz znova hovorím: Ak by vám niekto hlásal iné evanjelium ako to, ktoré ste prijali, nech je prekliaty!

Čo znamenalo to prekliatie? V origináli je slovo: Anatéma. Pochádza z dvoch gréckych slov označujúcich miesto od seba. Teda dať mimo. V latinčine sa používalo slovo exkomunikácia. To je nám zrozumiteľnejšie; znamená vylúčenie z komunity. Pavol autoritou apoštola, falošných evanjelizátorov vylučuje z komunity Galatskej cirkvi.

Pavol si je vedomý svojho povolania od Krista, cíti sa byť zodpovedný za pravosť evanjelia a preto vylučuje tých, ktorí evanjelium deformujú. Nemôže pripustiť, aby spoločenstvo Galatských veriacich bolo zneistené a blúdilo.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 3.10.2022