Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jób 1, 6-22, Lk 9, 46-50

Prekvapuje vás, keď vidíte, ako sa Ježišovi učeníci hádajú o tom, kto je z nich najväčší? Nerobíme to isté? 

Zdá sa, že túžba po sláve a veľkosti je nám vrodená. Kto necíti ambíciu byť „niekým“, koho ostatní obdivujú, a nie „nikým“?

Aj žalmista hovorí o sláve, ktorú nám Boh určil. „Stvoril si ho len o niečo menšieho od anjelov, slávou a cťou si ho ovenčil a ustanovil si ho za vládcu nad dielami svojich rúk“. (Žalm 8:6). 

Ježiš urobil dramatické gesto, keď vedľa seba postavil dieťa, aby ukázal svojim učeníkom, kto je skutočne najväčší v Božom kráľovstve. Ako nás môže malé dieťa naučiť o veľkosti? Deti v starovekom svete nemali žiadne práva, postavenie ani privilégiá. Boli spoločensky na „spodnej priečke“. Dokonca aj u rodičov boli na úrovni služobníctva. 

Aký význam má Ježišovo gesto? Ukázal, že taký – v postavení sluhov, je veľký v Božom kráľovstve.

Ježiš sám je naším vzorom. Neprišiel , aby sa dal obsluhovať, ale aby slúžil (Matúš 20:28). Pavol apoštol uvádza, že Ježiš si vzal prirodzenosť sluhu (Flp 2:7). Ježiš sa znížil (ten, ktorého miesto je po pravici Boha Otca) a vzal na seba našu pokornú prirodzenosť, aby nás pozdvihol a obliekol do svojej božskej prirodzenosti. Boh pyšným odporuje, ale pokorným dáva milosť (Jakub 4:6). Ak chceme byť naplnení Božím životom a mocou, musíme sa zbaviť pýchy, samoúčelnej slávy, márnosti atď. Boh chce prázdne nádoby, aby ich mohol naplniť svojou vlastnou slávou, mocou a silou. Sme pripravení pokoriť sa a slúžiť ako Ježiš?

 Pane, tvoja milosť nepozná hraníc. Pokorným srdcom slobodu a silu nezištne milovať a slúžiť druhým. Nech sa moja láska k tebe prejaví horlivosťou konať dobro pre druhých.

Turzovka, 26.9.2022

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/365-pondelok-26-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1055-pondelok-26-tyzdna-2