Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Kaz 1, 2-11, Lk 9, 7-9

Každý diktátor chce vedieť o tom čo sa deje v jeho teritóriu.

Aj Herodesovi jeho informátori doniesli správu o Jánovi Krstiteľovi. Zvážil, že je pre neho nebezpečný, lebo neschvaľoval jeho konkubinát. Brutálne ho odstránil.

Samozrejme, že sa dozvedel aj o Ježišovi a jeho divoch. Ježiš sa mu nezdal nebezpečný ako Ján Krstiteľ, chcel ho iba vidieť. Možno ako senzáciu.

Herodesova túžba bola uspokojená, ale nie vtedy. Videl ho v deň ukrižovania, keď ho Pilát poslal k nemu na súd; ale tetrarcha, hoci bol slabý a zlý, odmietol zodpovednosť za preliatie tejto krvi a poslal ho späť k rímskemu guvernérovi – Pilátovi.

Čo nám odkazuje tento príbeh?

Nemôžme hľadať Ježiša ako divotvorcu – aby nám robil zázraky podľa našich predstav. Ani pre nejakú senzáciu – preklenutie našej nudy.

Prosme o to, aby sme dnes videli Ježiša tak, aby nás viedol k úplnému prijatiu jeho spôsobu života a nasledovaniu ho na celej ceste aj cez ťažkosti k životu, ktorý sa nikdy nekončí.

Turzovka, 22.9.2022