Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Prís 21, 1-6. 10-13, Lk 8, 19-21 

Národnosť máme po rodičoch. To je narodením získaná národnosť. 

Kedy sa stávame kresťanmi? Ak nasledujeme Pán Ježiša.

Kresťan je ten, kto bol pokrstený a verí, že Ježiš je Boží Syn a je jeho oddaným nasledovníkom. Nič také ako rodený kresťan neexistuje; človek sa môže narodiť do kresťanskej rodiny, ale kresťanom sa nemusí stať. Ak ho kresťanská rodina dobre vedie, je to výhoda a môže sa stať ľahšie Kristovým učeníkom. Vtedy sa stáva rodinou Pána Ježiša. On sám to povedal: „Mojou matkou a mojimi bratmi sú tí, čo počúvajú Božie slovo a uskutočňujú ho.“ Počúvať Božie slovo a realizovať ho je podmienka nasledovania Krista. Potom je skutočným, nie len nominálnym kresťanom. O tom, či človek je, alebo nie je kresťan, rozhoduje nasledovanie Pána Ježiša.

Naše nasledovanie Pána Ježiša nie je teda určené tým, že sme sa narodili do kresťanskej rodiny, alebo len tým, že sme boli pokrstení, alebo dodržiavaním vonkajších požiadaviek nášho náboženstva, ale naším úplným oddaním sa evanjeliu a bezpodmienečným nasledovaním Ježiša. Len vtedy sa o nás môže skutočne povedať, že sme jeho brat alebo sestra.

Ježiš nedal len pravidla pre lepší život. Pozval nás, aby sme prijali adopciu do Božskej rodiny Otca, Syna a Ducha Svätého. Takže tieto Ježišove slová o jeho matke a jeho rodine nie sú voči Márii urážlivé, ale pripomínajú nám, že chce, aby všetci patrili do jeho rodiny. Preto nám z kríža dal Máriu za matku prostredníctvom svätého Jána, keď mu povedal: „Tvoja matka“ (Ján 19:27). Je úžasné uvedomiť si, že patríme do Božej rodiny.

Turzovka, 20.9.2022