Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Tim 6, 2c-12, Lk 8, 1-3

Peniaze a vlastnenie je pre mnohých hnacím motorom.

Dokonca vyzerá to tak, ako keby peniaze boli najdôležitejšie aj u niektorých športovcov (viď účasť niektorých hokejistov v KHL). Máločo tak zotročuje ľudí, provokuje a vedie k závisti ako peniaze.

Pravé obrátenie, dôsledné nasledovanie Pána Ježiša je podmienené oslobodením sa od tejto závislosti. Vidíme to u jedného z dnešných oslávencoch - Cypriána. Do života Kornela, pápeža zasiahla iná vášeň - pýcha Keď bol v marci roku 251 zvolený z rímskeho biskupa – pápeža, postavil sa proti nemu vzdelaný a pyšný Novacián, ktorý sa vyhlásil za protipápeža.

Za Kornela sa vehementne postavil druhý oslávenec – Cyprián. Vyrastal v pohanskej rodine a jeho najväčšou prekážkou života podľa evanjelia boli mravné ťažkosti, ako píše v liste Ad Donatum. No v spolupráci s Božou milosťou a s pomocou istého kňaza Ceciliána Cyprián dosiahol úplné obrátenie a stal sa príkladným kresťanom a potom biskupom. Niekdajšiu mravnú uvoľnenosť nahradil dôslednou sebadisciplínou. Pomohlo mu aj odpútanie srdca od bohatstva. Časť zdedeného majetku predal a takto získané peniaze rozdal chudobným. Potom sa dal do vášnivého štúdia Svätého písma.

Dnes sme počuli v evanjeliu, že Ježiš chodil po mestách a dedinách...a s ním Dvanásti a niektoré ženy, ktoré...im vypomáhali zo svojich prostriedkov.

Vidíme tu dve skupiny postoja k majetku:

Prvá – Ježiš a apoštoli opustili všetko a venovali sa hlásaniu evanjelia. Potrebovali však z niečoho žiť.

Druhá skupina: To boli niektoré ženy, ktoré...im vypomáhali zo svojich prostriedkov.

Obe skupiny, aj keď odlišným spôsobom pomáhali šíreniu evanjelia.

Ani jedna skupina, nebola pripútaná k hmote. Ináč by sa evanjelium - radostná zvesť k nám nedostala!

Vidíme, že je ešte iný „hnací motor“, ktorý nezotročuje, ale oslobodzuje. Tým je zriekanie sa pre vyššie ideály.

Turzovka, Žilina, 16.9.2022