Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kor 4, 1-5, Lk 5, 33-39

V stredu na Lectio divina: Prečo sa svätci toľko postili, kajali a my teraz nie? 

Aktuálna otázka aj v súvislosti s dnešným evanjeliom. Zaznelo nám: Farizeji a zákonníci povedali Ježišovi: „Jánovi učeníci sa často postia a modlia, aj učeníci farizejov, a tvoji jedia a pijú.“

Čo sa dá vyčítať z tejto Ježišovej odpovedi? „Vari môžete žiadať od svadobných hostí, aby sa postili, kým je ženích s nimi? No prídu dni, keď im ženícha vezmú; potom, v tých dňoch, sa budú postiť.“ Nevylučuje pôst – sám sa postil. Ježiš chcel poukázať na to, že teraz sú „na svadbe“, presnejšie, Ježiš, ženích je s nimi. Teraz majú vytvárať pekné „svadobné“ spoločenstvo. Ježiš ich učí, formuje pre hlásanie evanjelia. To je dôležité, nie pôst.

Ježiš vytvára spoločenstvo nielen s apoštolmi.  Objavuje sa v kdejakej spoločnosti. Musí sa dokonca preto aj brániť: „Prišiel Syn človeka, je a pije, a hovoria: 'Hľa, pažravec a pijan, priateľ mýtnikov a hriešnikov!'." (Mt 11:19, Lk 7:34).

Všimnime najnovších svätcov (Matka Tereza, Ján Pavol II., Carlo Acutis, Gianna Berettova-Mollova...) vynikali láskou, obetavosťou, nie pôstami. Ak pôst, tak má byť prostriedkom na ceste k naplneniu života podľa vôle božej. Nie cieľ!

Turzovka, Turkov, 2.9.2022

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/393-piatok-22-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/884-piatok-22-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2282-piatok-22-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2684-piatok-22-tyzdna-20