Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 31, 1-7, Mt 15, 21-28

Jedna pani sa sťažuje na kolektív v robote.

Keď príde stíchnu, posmešne ju imitujú, príde medzi kolegyne, ani si ju nevšimnú. Je to pre ňu na nevydržanie a nerada preto chodí do roboty. Najradšej by zmenila zamestnanie.

Táto pani vie veľmi dobre pochopiť kanaánsku ženu, ktorá prišla za Ježišom a kričala: „Zmiluj sa nado mnou, Pane, syn Dávidov! Dcéru mi hrozne trápi zlý duch.“ Ale on jej neodpovedal ani slovo.

Jeho učeníci pristúpili k nemu a prosili ho: „Pošli ju preč, lebo kričí za nami.“ Ježiš ju nielen nevšíma, ale ešte sa vyjadrí tak by to žena počula: „Nie je dobré vziať chlieb deťom a hodiť ho šteňatám.“ Kto z nás by sa neotočil a s pohoršením odišiel?!

Ježišove slová: „Nie je dobré vziať chlieb deťom a hodiť ho šteňatám neznamenajú, že žena bola pre neho psom. Ak by to tak bolo, poslal by ju preč, ako ho nabádali učeníci.

Ježiš si rýchlo uvedomil, že viera tejto ženy je veľká a chcel upozorniť všetkých svedkov tejto udalosti na to, že z niekoho, kto je pre nás „psom“, sa môže stať niekto výnimočný a hodný nasledovania.

Žena, ktorú mnohí Izraeliti považovali za psa, sa ukázala byť vzorom viery, ale aj mimoriadnej pokory.

Nám ostáva iba aplikácia do života.

Turzovka, 3.8.2022

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/427-streda-18-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/920-streda-18-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2648-streda-18-tyzdna-20